Savaş Üçlemesi // Agustín Fernández Mallo
Mallo’nun nefis kitabı #savaşüçlemesi
Kitap, oldukça derinlikli bir yapının temelleri üzerine inşa edilmiş.
Eser; üç anlatıcı üzerinden birbirinden farklı üç coğrafyadaki tek bir ruhun bileşimi olarak düşünülebilir.
İlk bölüm San Simon Ada’sında (İspanya) geçer. Franco döneminde “toplama kampı” olarak kullanılan adaya iş seyahati için gelen karakterin, geçmişin acı dolu, tozlu ve karanlık mirası ile yüzleşmesi anlatılır; içiniz ürperiyor.
İkinci bölüm daha çok “aidiyet” kavramını sorgularken hayatını gözden geçiren, Vietnam Savaşı’nda rol edinen ABD’li eski bir astronotun bakış açısıyla okunuyor. Elbette “modern insan”ın yalnızlığına da atıfta bulunuyor Mallo; eleştirileri çok güzel, insan düşünmeden edemiyor.
Son bölüm ise Normandiya’nın oldukça puslu kıyılarında geçiyor. Bu kıyıları adımlayan bir yazar, İkinci Dünya Savaşı’nın izlerini takip ediyor.
Mallo’nun anlatım canlılığı inanılmaz. Ona göre savaş sadece meydanlarda gerçekleşmeyip görünmeyen, duyulmayan izler de bırakır insan ruhunda; yani aslında kolektif bir travma, kapanmayan bir yaradır SAVAŞ.
Okurunu alışılagelmiş kurgunun dışına çağıran bir yayınevi olan #livera , yine olağanüstü derinlikli, yaşanan mücadeleleri nahif bir dille aktaran esere imza atmış.
Şahane…