Savaş Üçlemesi

Orijinal Ülke:
İspanya

2025 101. kitabı
Okunma: 20 Ekim 2025 21:55
Çok farklı bir metin. “Ölü oldukları halde bizi aydınlatan yıldızlar gibi aynı şeyin birleştirdiği bir canlılar ve ölüler alayı sayılırız; bizi birleştiren yıkım ve savaş.” diyor Agustün Fernandez Mallo ve bu tek cümle romanı çok iyi özetliyor. (s. 258). Dünyanın farklı yerlerinde farklı zamanlarda yaşanan insanlık dramlarına bir bütün olarak yaklaşmış, hatta bunlara günlük yaşamda kabullendiğimiz, modern hayatın gayri insani yanlarını da dahil etmiş zira illa büyük kıyım ya da kayıplar şart değil, daha gündelik acılarda da buluşuyoruz insanlık olarak. Kitabın sonlarına kadar bu temada birleşen, birbirinden bağımsız üç hikaye okuyacağımı sanıyordum, yanılmışım. Metnin güzelliklerinden biri bu bence. Üçüncü ve son bölümde yazar müthiş bir biçimde bağlamış bu bölümleri birbirine. İlk bölümde, İspanya’nın San Simon Adası’na bir iş seyahatine giden bir iletişim uzmanının, bir önceki yüzyılın ilk yarısındaki acılarla yüzleşmesini okuyoruz. Franco döneminde siyasi suçluların sürgüne gönderildikleri, rejimin toplama kampı olarak kullandığı bir yer burası. Bu bölüm oldukça Sevaldvari. Adayı ve adada yaşananları adım adım çözmeye çalışırken tıpkı Sebald gibi fotoğrafları, özellikle mekanların foroğraflarını da kullanan yazar ve yine Sebald gibi atmosfer yaratma konusunda çok, çok başarılı. Mekanların ruhuna sinen kasveti, hüznü iliklerinize kadar hissediyorsunuz, atmosferin ağırlığı üzerinize çöküyor. Zaman zaman da çok tekinsiz, tüyler ürpertici bir hal alıyor. Dümdüz bir kurgu tercih etmeyen yazar, okuru biraz farklı düşünmeye de davet ediyor; kimi yerlerde gerçeküstü unsurlar giriyor devreye, buralar rüya/kâbus mu, insanlık dramlarından payını almış, iyileşememiş bir zihnin sayıklamaları mı diye merakla okuyorsunuz. İkinci bölümde ABD’de yaşayan, Vietnam Savaşı’na da
2026 12. kitabı
Savaş Üçlemesi // Agustín Fernández Mallo Mallo’nun nefis kitabı #savaşüçlemesi Kitap, oldukça derinlikli bir yapının temelleri üzerine inşa edilmiş. Eser; üç anlatıcı üzerinden birbirinden farklı üç coğrafyadaki tek bir ruhun bileşimi olarak düşünülebilir. İlk bölüm San Simon Ada’sında (İspanya) geçer. Franco döneminde “toplama kampı” olarak kullanılan adaya iş seyahati için gelen karakterin, geçmişin acı dolu, tozlu ve karanlık mirası ile yüzleşmesi anlatılır; içiniz ürperiyor. İkinci bölüm daha çok “aidiyet” kavramını sorgularken hayatını gözden geçiren, Vietnam Savaşı’nda rol edinen ABD’li eski bir astronotun bakış açısıyla okunuyor. Elbette “modern insan”ın yalnızlığına da atıfta bulunuyor Mallo; eleştirileri çok güzel, insan düşünmeden edemiyor. Son bölüm ise Normandiya’nın oldukça puslu kıyılarında geçiyor. Bu kıyıları adımlayan bir yazar, İkinci Dünya Savaşı’nın izlerini takip ediyor. Mallo’nun anlatım canlılığı inanılmaz. Ona göre savaş sadece meydanlarda gerçekleşmeyip görünmeyen, duyulmayan izler de bırakır insan ruhunda; yani aslında kolektif bir travma, kapanmayan bir yaradır SAVAŞ. Okurunu alışılagelmiş kurgunun dışına çağıran bir yayınevi olan #livera , yine olağanüstü derinlikli, yaşanan mücadeleleri nahif bir dille aktaran esere imza atmış. Şahane…
2025 189. kitabı
Yeni Agustín Fernández Mallo’nun Savaş Üçlemesi, savaşı doğrudan anlatmak yerine, onun geride bıraktığı izleri farklı coğrafyalar ve figürler üzerinden takip ediyor. Üç kitap, üç ayrı mekânda ilerliyor; anlatının merkezinde ise savaşın ardından kalan zihinsel, mekânsal ve bedensel tortular yer alıyor. Bu izleği, kitap boyunca sıkça karşımıza çıkan “Durup baktıklarımızın doğal karşılanması bir yanılgıdır” cümlesinde görmek mümkün aslında. Mallo; ada, şehir, kıyı ya da beden gibi alışıldık görünen şeylerin sandığımız kadar masum olmadığının altını çiziyor. Savaş bitmiş olsa bile izlerinin bakışımızın içinde kaldığını ısrarla hissetmemizi istiyor. İlk bölüm, Franco rejimi sırasında toplama kampı olarak kullanılan San Simón Adası’nda geçiyor. Burada geçmişle yüzleşen bir edebiyatçının bakışıyla, mekânın taşıdığı ağır hafıza katman katman açılıyor. Fotoğraflar, tarihsel belgeler ve anlatıdaki bilinçli boşluklar, hatırlamanın parçalı ve huzursuz edici doğasını görünür kılıyor; anlatının “ne kadarı gerçek ne kadarı değil”inin sınırları yer yer birbirine karışıyor. İkinci bölümde anlatı ABD’ye, Manhattan’a taşınıyor. Merkezde bu kez Amerika’da yaşayan bir “eski astronot” var. Savaş ve yıkım burada doğrudan yaşanan bir felaket olmaktan çok, gündelik hayatın içine sızmış, neredeyse olağanlaşmış bir arka plan gibi hissediliyor. Gerçekle gerçeküstü arasındaki geçişler belirginleşiyor; bilim, edebiyat ve tarih aynı düzlemde yan yana geliyor. Yer yer yönümüzü kaybettiğimiz bu anlatı, bilinçli olarak açılmış boşluklarla ilerliyor. W. G. Sebald’ın Satürn’ün Halkaları ile kurulan akrabalık bu bölümün duygusal ve düşünsel zeminini daha da derinleştiriyor. Üçüncü bölümde anlatı Normandiya kıyılarına ulaşıyor. Sahilde dolaşan bir yazarın bakışıyla metin yerelden kopup küresel bir

Agustin Fernandez MalloYazar · 2 kitap
Agustín Fernández Mallo, fizikçi ve İspanyol yazardır. Palma de Mallorca'da yaşamaktadır. Nocilla Kuşağı olarak adlandırılan grubun bir üyesidir. Fizikçi olarak çalışmasına rağmen Lateral, Contrastes, La Bolsa de Pipas, La fábrica ve Anónima gibi kültür dergileriyle de işbirliği yapıyor.