·463 syf.····Okunma: 22 Ocak 2026 12:54 Kitap pek çok ülkede dini gerekçelerle yasaklanmış hatta yazarımıza suikast girişimine kadar uzanan sert eleştirilere maruz kalmıştır,sebebiyse açık. Beş ana dönemden oluşan kitap (Edhem, Cebel, Rıfat, Kasım ve Arif) Cebelavi yani sokağın atası olan kişinin nesilleridir. Kitabı eleştiri yağmuruna tutan nokta da tam olarak burası. Edhem'in Hz. Adem, Cebel'in Hz. Musa, Rıfat'ın Hz. İsa ve Kasım'ın Hz. Muhammed ile olan benzerlikleri bir hayli fazla. Kitap dini bağlamda yorumlandığında Cebelaviyi ise tanrı olarak konumlandırılıyor.
İncelemeyi yazmadan önce birkaç inceleme okudum ve dizilen methiyelere fazlasıyla şaşırdım. Bir Müslüman olarak Hz. Muhammed ile kurulan benzerlikte kadın hayranı ve sürekli evlenen bir karakterin tasvir edilmesi ve peygamberler tarihi okuması yapmak varken ince ve hassas bir konuyu bu tür bir benzetmeye tabii tutmak bana oldukça saçma geldi. Kitaba methiyeler dizen okurların da (sert üslubum için özür dileyerekten) entelektüel görünme çabası içinde olduğunu düşünüyorum.
Son olarak sokağı betimlerken kullanılan fuhuş, esrar, kokain ve şiddet gibi toplumu yozlaştırmış unsurlar bir Rus romanı okurcasına içimi daralttı. Karamsar havaya rağmen toplumumuzdaki yozlaşmanın da tamamen aynı sebeplere dayalı olduğu gerçeği can sıkıcıydı.
Ödev sebebiyle okuduğum birkaç kitap, yeni bir okur takip ettiğinde geri takibimi engelleyen uyarıcılar niteliği taşıdığından sanıyorum bu kitabı okumuş birini de takibe almaktan çekineceğim. Velhasıl kelam önermiyorum arkadaşlar, bana soracak olursanız vaktinizi kıymetli eserlerle değerlendiririz :)
selametle...