Özel'e özel
2026 2. kitabı
Erbain.. 40 demek. Kutsal sayı misali . İsmet Özel bu eseri yaşamının çeşitli dönemlerinde ele aldığı şiirlere ayırmış. İlk kez 1987 yılında derlenip bu şekliyle toparlanmış . Kırk yılda yazmış olduğu seçme şiirler eserin muhtevasını oluşturuyor. Özel hayatı inişli çıkışlı gibi . Çoğu düşünür ya da yazar gibi başta Marksist anlayış sonrasında ise daha idealist bir hal almıştır. Kitap isminin Erbain olarak seçilmesi de yerinde bir tercih. Tasavvuftaki 40 çileli gün mahiyetinde vuku bulmuştur . Bu 40 günü ayrıca araştırmak lazım sanırım. Kitabın dili kılıç dilidir bana göre. Oldukça keskin ve net . Aradaki gri forma gerek duyulmamış gibi. Çağdaşlık denilen düşünce sistemine darbeler niteliğinde satırlara rastlamaktayız. Esas itibariyle bu şiirler bir isyan malzemesidir . Ve bu isyanın niteliği de bıçağın kemiğe dayanması sonrası olmuş gibi . Nitekim Özel'in bazı röportajlarına denk gelmişseniz kendisindeki tavır kendisini çok açık şekilde açıklar . Belli şeylerin toplumu yok ettiğini, yozlaştırdığını dile getirir de getirir. Durum odur ki tüm bunlar şair üzerinde ciddi tesirler bırakmış ve toplumcu geleneği savunan Özel'i kışkırtmış olup isyan etmesine neden olmuştur. Ve bu isyanlar pek tabi satırlardan meydana gelir . Satır derken dizelerden bahsediyorum :) Yanlış saymamışsam kitapta yaklaşık 55 kadar şiire yer ayrılmış. Bu şiirlerden bazıları edebiyat dünyasına damga vuran şiirlerdendir. Amentü, münacaat, Karlı bir gece vakti dostu uyandırmak gibi ... Eser üç ana çizgide yol alır. Gençlik dönemindeki Marksist ifadelerle birlikte adaletsizliğe karşı çıkma, işçileri savunma gibi konular işlenmiştir. Bu bölümde isyan tavırları söz konusudur. Halden memnun olmama durumu mevcuttur. İkinci kısım şiirlerde daha çok kendine odaklanma sorgulama yapılmıştır. Yol ayrımı gözler önündedir adeta. Yazar bu kısımda ele aldığı şiirlerinde insanın içine doğru yolculuğa çıkmıştır. Varoluşçuluk felsefesini görebiliriz bu kısımda. Son kısımda ise İslami çizgi çok belirgin vaziyettedir . Bu bölümde kişi durgunluk bekler şiirlerde. Özüne dönme, Tanrı'ya çekilme gibi şeyler bekler. Fakat Özel tam tersini yapar. Burda da isyancı bir fikir benimser. Lakin bu isyancı hal İslam'ı savunma anlamındadır . Teslimiyetçi değil mücadeleci bir ruh edasıyla dile getirmiştir kendisini. Bu bölüm benim en sevdiğim bölüm oldu. Batı denen zihniyetin kültürel kısmını aldığımız için yozlaştığımızın ben de gayet farkındayım. Belki sizler de bana katılacaksınızdır. Bizler Batının ilmi yerine kabuğunu almışız. Ve bu kabuk bizleri başka başka hallere koymuştur. Kendimizi kültürümüzü yok etmek istercesine . Lakin farkında bile değiliz bu durumun. youtube.com/shorts/7hKh62f8... Paylaşmış olduğum Oktay Sinanoğlu'nun bu kısa videosu sanırım Özel'i çok iyi anlatır . Bu videoya ben de aynen katılıyorum şahsen. Özel toplumun dönüşümü hakkında kendisine görev addeder. Ona göre toplumun değişmesi daha doğrusu kendisine gelmesi için düşünürlere yazarlara ihtiyaç vardır. Ve bu ihtiyaç yazarlar için görev olmalı ve bu görevden kaçmamalılardır . Kendisi de bunu çok iyi yapmıştır. Eserde modernizm ve gelenekçilik beraber işlenmiştir. Bu durum zıtlık gibi görünse de bu zıtlık anlamayı ve anlaşılmayı daha net kılar. Dili serttir. Yuvarlak anlatımlara yer verilmemiştir. Çatışma, kullanılan dilin genel mizacını oluşturur. Kullanılan kelimeler ise bazen kabalığa ve argoya varabilmiştir. Zaten bu kelimelerin seçimi bilinçli yapılmıştır. Cümleler hareket ettirmeye yönelik olmuştur. Miting esnasında brifing veren politikacı edasıyla cümleler hayat bulmuştur. Bu arada eserin bendeki nüshası çok güzel. Mükemmel bir kağıt seçimi yapılmış . Böyle başka bişey sanki . Sarı tonlar. Ve kitap kütlesel olarak ağır . Kaliteli hamur etkisi sanırım: ) İyi okumalar Esenlikle
Erbainİsmet Özel · Tiyo Yayınevi · 201211,6bin okunma