2026 3. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2026 22:49
Yeşil Gece, Reşat Nuri’nin Millî Mücadele’nin ilk yıllarında Anadolu’nun küçük bir kasabasını merkeze alarak, ülkenin genel ruh hâlini yansıttığı çarpıcı bir romandır. Yazar, dar bir mekân üzerinden büyük bir toplumsal çatışmayı görünür kılar. Romanda, bıçağın iki keskin ucu gibi karşı karşıya getirilen tekke ve sofiler ile mahalle mektebi ve muallimler, kadim bir sorunun kaynağına götürülür. Bu çatışma yeni değildir; kökü derindedir ve nesiller boyunca taşınmıştır. Reşat Nuri, bu karşıtlığı iddialı kırılmalarla okurun önüne koyar. Eserin pelerinsiz kahramanı, idealist öğretmen Şahin Efendi’dir. Onun çevresinde, az sayıda destekçisiyle birlikte verdiği tek tabanca mücadele, Yeşil Gece’nin omurgasını oluşturur. Bu, kazanma ihtimali baştan düşük ama vazgeçilmesi de mümkün olmayan bir direniştir. Roman iki bölümden oluşur. İlk bölümde yazar, yoğun Arapça kelime ve tamlamalarla okuru bilinçli olarak baskılayan, zaman zaman “illallah” dedirten bir anlatım kurar. Bu dil, yalnızca bir üslup tercihi değil; karanlığı ve zihinsel boğulmayı hissettiren bilinçli bir tekniktir. İkinci bölümde ise anlatım aniden değişir. Dil sadeleşir, Türkçe su gibi akmaya başlar. Çünkü artık gerçek savaşa girilmiştir; Yunan kapıya dayanmıştır. İnançlar, ideolojiler ve iç çatışmalar geri çekilir. Ortak bir düşman karşısında tek yürek olma zamanıdır. Reşat Nuri burada güçlü bir gönderme yapar: Savaşın dili herkes için aynıdır. Her ne kadar ikinci bölüm kısa olsa da, yazar bu dar alana kocaman bir dünya ve ağır duygular sığdırmayı başarır. Savaş zaferle sonuçlansa bile, Şahin Efendi için her şey yeniden sıfır noktasına döner. Mücadelenin bedeli, kişisel bir yenilgi olarak kalır. Arapça ağırlıklı anlatım dışında, kitabın beni rahatsız eden bir yönü olmadı. Aksine, yazarın savunduğu teze ikna oldum ve altına imzamı atarak kitabı bitirdim. Yeşil Gece, yalnızca bir dönem romanı değil; hâlâ tartışılmaya açık bir zihniyet meselesinin edebi kaydıdır.
Yeşil GeceReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 20184,460 okunma