···Okunma: 24 Ocak 2026 09:39 Kitap, üniversite için bir aristokrat olan ailesinin yanından ayrılan Arcade adında bir gencin ve üniversite için gittiği yerde tanıdığı nihilist bir genç olan Bazarov'un diğerleri ile olan kuşak çatışmasını konu alıyor. Arcade ve Bazarov, üniversiteden döndüklerinde Arcade'in ailesinin yanına, köşke giderler ve orada kaldıkları süre boyunca Arcade'in amcası ile aralarında yaşanan kuşak çatışmasını ve ikilinin iddialı nihilist düşüncelerine daha detaylı hakim oluyoruz. Kitap ilerledikçe başlarda birbirleriyle iyi anlaşan ikilinin araları, Anna Sergeyevna'ya duydukları aşk yüzünden gitgide açılmakta. Anna ise Bazarov'un cesur ve nihilist kişiliğinden etkilense de onu tartışmayı sevdiği bir arkadaştan öte görememekte, Arcade'e ise aralarında bulunan yaş farkında dolayı ona daha çok bir abla gibi yaklaşmakta. Bazarov'un sanata, aşka ve romantizme uzaktan yakından ilgisinin olmadığı hatta romantizmi ve kadınları aşağı gören düşüncelerine rağmen ölüm döşeğindeyken bile yanında Anna'yı istemesi ise kitabın bir ironisi. Zaten başlarda da kendi düşüncelerini dile getirmekten çekindiği, sadece Bazarov'dan etkilendiğini düşündüğüm Arcade ise cesur, gururlu ve özgürlüğüne düşkün bir kadın olmasına rağmen Anna'dan uzaklaşıyor ve onun sanatçı ruhlu kız kardeşine âşık oluyor. Tüm bunların dışında Bazarov'un üzerinde durmak daha iyi olur bence. Bana göre Bazarov karakteri oldukça itici, egolu ve hatta burnu havada bir karakter. Yaptıkları onca şeye, gittiği her yerdeki ailelere zarar vermesine rağmen nihayet kitabın sonlarında Arcade'lerin köşkünden ayrılırken eve bakarak "Pis aristokratçılar!" diye bağırması zaten onun derdinin aristokrasi olmadığını gösteriyor. En azından bana göre öyle. Yine de Anna yüzünden Arcade ile araları bozuk ve düşman bir şekilde değil, birbirlerine saygı ve sevgi duyan iki arkadaş olarak birbirlerine veda ediyorlar. Ki o birbirlerini son görüşleri olmasına ve ikisinin de bunu bilmesine rağmen Bazarov yine de Arcade'e onun küçük bir aristokrat olduğunu, onun dünyasına ait olmadığını ve dövüşmeye, çarpışmaya gücünün yetmeyeceğini söylüyor. Eh, pek de haksız sayılmaz çünkü Arcade onun aksine herkesle tartışan, herkesi alaya alan bir tip değil. Neyse kitabın sonunda bir rus romanından beklenmedik üzere Bazarov ölse de diğerleri evleniyor işine gücüne devam edip mutlu mutlu yaşıyor fakat benim yine takıldığım yer, Nicolas reform komisyonuna üye olup çiftliği yönetiyor, abisi Paul ise yine soylu ve saygıdeğer bir adam olarak hayatına devam ediyor, Arcade ise bir tarım bilimci olup "büyük adam" olarak yaşamına devam ediyor ama peki kitabın diğer karakterleri neler yapıyor bir bakalım. Anna Rusya'dan taşınıp yine zengin bir adamla evleniyor, Fenetchka ise evde kalarak çocuğuna bakıyor, Anna'nın kardeşi Catherine'nin ise bir çocuğu oluyor. Ayrıca kitapta her toy ve temiz diye bahsedilen kızların üzerine atlanması çok rahatsız edici. O zamanlar normal bir şeydi evet çünkü benim daha önce okuduğum Rus romanlarında da buna benzer bir durum vardı. Genel olarak beklediğim gibi sıkıcı bir kitap değildi okumaya başlar başlamaz kitap baya sarıyor.