Kurt, kurttur.
2026 10. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2026 20:36
Beyaz Diş Beyaz Diş, bir hayvanın evcilleşme hikâyesinden çok, vahşi bir varoluşun anlatısıdır. Jack London, evcil olmayan, romantize edilmemiş bir kurdun hayatını son derece ustalıkla aktarır. Kitabın verdiği tat ve etki buradan gelir: doğayı yumuşatmaz, vahşiliği masumlaştırmaz. Gözlemler ayrıca çok iyi. Beyaz Diş’in bana göre en “kurt” olduğu anlar, yalnız kaldığı sahnelerdir. Tek başına karar vermek zorunda olduğu, ne insana itaat ettiği ne de bir sürüye yaslandığı anlar… Çünkü kurtluk tam olarak burada başlar: bağımsızlıkta ve hayatta kalma refleksinde. Bu yönüyle Beyaz Diş, sevimli bir hayvan karakter değil; doğanın içinden çıkmış gerçek bir canlıdır. Kitapta en tehlikeli unsur kesinlikle insandır. Doğa öldürür ama dürüsttür; insan ise şekil verir, bozar, dönüştürür. Modern, kültürlü olduğunu iddia eden insanın, eline güç geçtiğinde ne kadar vahşileşebileceğini net biçimde gösterir. Çirkin suratlı Güzel Smith karakteri bunun en açık örneğidir. Beyaz Diş’in içindeki vahşiliği o yaratmaz ama tetikler, zorla ortaya çıkarır. Bu yüzden Beyaz Diş’in dövüşçü hâli bana doğal değil, bozulmuş bir vahşilik gibi gelir. Benim için vahşi hâli, sonradan sevgiyle yumuşamasından daha gerçekçidir. Çünkü kurt her zaman kurttur. Yüzyılların vahşiliği doğmadan önce beynine ve kalbine işlenmiştir. Sevgiyle değişim fikri edebi olarak umut verici olsa da, doğanın gerçekliğiyle tam örtüşmez. Beyaz Diş, bir hayvanı anlatıyor gibi görünse de aslında insanı sınayan bir romandır. İnsan–hayvan ilişkisini, medeniyet ile vahşilik arasındaki ince çizgiyi ve gücün kimde olduğu sorusunu sürekli okurun önüne koyar. Akıcı, merak uyandırıcı ve düşündürücü bir hikâye. Bu kitap bana göre en çok şunu söylüyor: Vahşilik doğadan gelir, ama canavarlık çoğu zaman insandan.. İçgüdü vahşiliği, insan eğitimi canavarlığı..
Beyaz DişJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202095,6bin okunma