leyla vü mecnundan geçme yolunda.
2026 4. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2026 04:32
Fuzuli pek kıymet verdiğim bir insandır. okuması biraz sancılı bir kitaptı hem merak edip bakalım yine neye atıfta bulunacak dedim içimden. bazen de ne anlatmaya çalışıyor diye uzunca düşündüm. gerisi ve berisi ile harika bir okuma deneyimi yaşadım. fuzuli okuyarak anlayabileceğimiz biri değil fikrimce. biraz yaşamak biraz acı görmek kısaca fuzuliyi yaşayarak okumak gerek. romantiklerin lügatında çokça sözlerini görürüz hatta bazen fuzuliye ait olmayan sözleri bile fuzuli yazmış gibi atfedilir çünkü hayatı boyunca sayısız yazısı olduğundan mütevellit böyle bir karmaşa var. Ali Nihat Tarlan’ın şerhi oldukça güzeldi nitekim sindire sindire okumama vesile oldu. kitaba başladığın zamanla bitirdiğin zaman aynı kişi olmayacaksın demişti kütüphanede ki amca :) doğrudur. fuzulinin aşka olan bu üstün yazıları bir dünyeviden öteye rahmana duyulan bir aşkın yansıması. tasavvuf vakti olana güzeldir derdim hep lakin biraz tasavvufa yönelince o da size yöneliyor ve uçan kuştan yanan oduna kadar farklı bakıyorsunuz… halen romantiklerle aynı düşüncede değilim ne kadar da fuzuli lirik şiirin öncüsü de olsa mevlaya olan aşk ayrıdır. yaratılanlarda bu aşkı görmek için yaratandan esintiler görmek gerekli fikrimce. leyladan mevlaya olursam o zaman fikir belirteceğim bu konunun yabancısıyım. burada kitaba dair düşüncemi noktalıyorum. ez cümle okuyun okutturun bende kütüphanede ki amca sayesinde okudum, şerh hali anlaşılır kılıyor ona dikkat etmek mühim. Ey Fuzûlî dehr hâlin şâh-i gülden kıl kıyâs Kim verip evvel tecemmül sonra üryan eylemiş Anla dünyanın halini Fuzûlî gül dalından Önce güzellikler verip sonra çıplak bırakmış..
Edebiyat & Roman
Fuzuli Divanı ŞerhiAli Nihad Tarlan · Akçağ Yayınları · 2017102 okunma