Putlarını Kıramayan Kabileler: Atasoy Müftüoğlu'nun Çağdaş İslam Dünyasına Eleştirel Bir Bakışı
Atasoy Müftüoğlu, 1942 yılında Trabzon'un Çaykara ilçesinde doğmuş, Türk düşünce hayatında önemli bir yer tutan bir yazar ve denemeci olarak bilinir. Eğitim hayatını Ankara'da tamamlayan Müftüoğlu, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç ve Mehmet Akif Ersoy gibi figürlerden etkilenerek İslami düşünceye yönelmiş, eserlerinde modern dünyanın Müslüman toplumlar üzerindeki etkilerini sorgulayan bir yaklaşım benimsemiştir. Eskişehir Belediyesi'nde uzun yıllar idari görevlerde bulunmuş olsa da, asıl katkısını deneme ve eleştiri yazılarıyla yapmıştır.
2016 yılında Mahya Yayınları tarafından yayımlanan Putlarını Kıramayan Kabileler adlı eseri, Müftüoğlu'nun bu sorgulayıcı üslubunun zirve noktalarından birini temsil eder. 208 sayfalık bu kitap, İslam dünyasının güncel sorunlarını metaforik bir çerçevede ele alarak okuyucuyu derin bir muhasebeye davet eder.Kitabın temel teması, başlıkta da işaret edildiği üzere, "putlar" ve "kabileler" kavramları etrafında döner.
Müftüoğlu, burada "putları" modern çağın ideolojik tuzakları olarak yorumlar:
Ulus-devlet milliyetçiliği, sekülerleşme eğilimleri, kapitalist tüketim kültürü ve liberal bireycilik gibi unsurlar, Müslüman toplumlarda yeni bir "cahiliye" dönemi yaratmıştır.
Yazar, bu putların kırılmamasını, toplumların kabileci zihniyetlere hapsolmasıyla ilişkilendirir. Kabilecilik, burada yalnızca etnik veya aşiret temelli bir yapı değil, aynı zamanda ideolojik, mezhepsel ve kültürel bölünmeleri ifade eder. Müftüoğlu, bu bölünmelerin İslam ümmetinin birliğini nasıl erozyona uğrattığını, Batı hegemonyasının etkisi altında nasıl pasifleştiğini detaylı bir şekilde idrak eder. Kitap, tarihsel referanslarla zenginleştirilmiş olup, İslam'ın erken dönemlerindeki put kırma eylemini (örneğin Hz. İbrahim'in putları yıkması) çağdaş bağlamda yeniden yorumlar. Ancak yazar, bu metaforu somut isimler vererek değil, genel eğilimler üzerinden işler; böylece okuyucuyu kendi toplumunu sorgulamaya iter.
Eserin en güçlü yönlerinden biri, Müftüoğlu'nun keskin eleştirel dili ve entelektüel derinliğidir. Yazar, Müslüman dünyanın Batı tarafından "fethedildiğini" savunurken, bu fethin yalnızca askeri veya ekonomik olmadığını, zihinsel ve kültürel boyutta gerçekleştiğini vurgular. Sekülerleşme sürecini "bayağılaşma" olarak nitelendirmesi, örneğin, tüketim odaklı hayat tarzlarının manevi değerleri nasıl aşındırdığını çarpıcı bir şekilde ortaya koyar. Kitap, bu eleştirileri yaparken umutsuz bir tablo çizmez; aksine, ufkun ötesini görme çağrısı yapar. Müftüoğlu'na göre, putları kırmayı başaramayan kabileler, büyük akılların ve vizyonların yokluğunda kalır. Bu bağlamda, eser bir manifesto niteliği taşır: İslam dünyasının entelektüel uyanışa ihtiyacı olduğunu savunur, ancak bunu romantik bir nostaljiyle değil, gerçekçi bir analizle yapar.Öte yandan, kitabın bazı yönleri eleştiriye açıktır. Müftüoğlu'nun dili zaman zaman soyut ve yoğun olabilir, bu da genel okuyucu kitlesi için erişilebilirliği sınırlayabilir. Akademik bir üslup benimsenmiş olsa da, somut çözüm önerilerinin azlığı, eseri daha çok teşhis odaklı kılar. Yine de bu, yazarın amacına uygundur; çünkü Müftüoğlu, okuyucuyu pasif bir tüketici olmaktan çıkarıp aktif bir düşünür haline getirmeyi hedefler. Kitabın 2016 yılındaki yayın tarihi, Arap Baharı sonrası dönemde İslam dünyasındaki kaosu yansıtması açısından da anlamlıdır – mezhepsel çatışmalar, ulus-devlet krizleri ve küresel kapitalizmin etkisi, eserin güncelliğini korur.
Sonuç olarak, Putlarını Kıramayan Kabileler, Atasoy Müftüoğlu'nun düşünce mirasının önemli bir parçasıdır.
Bu kitap, yalnızca İslam dünyasının sorunlarını teşhis etmekle kalmaz, aynı zamanda bireysel ve toplumsal bir dönüşüm çağrısı yapar.
Özellikle entelektüel okuyucular, sosyologlar ve İslami düşünce meraklıları için vazgeçilmez bir kaynak olabilir. Müftüoğlu'nun benzersiz bakışı, putları kırmanın yalnızca bir eylem değil, bir zihniyet devrimi olduğunu hatırlatır. Bu eser, çağdaş Müslüman toplumların aynası niteliğindedir ve okunmasını şiddetle tavsiye ederim.