2026 2. kitabı
O YIL Son günlerin en çok tepki alan ve okuyucuları ikiye bölen kitap; O Yıl... Hakkında çok fazla olumlu ve olumsuz yorumlar okuduğum için merak ederek okudum. Evet biraz Ermenilerin ülkeden sürülmesi konularında Türk askeri ve Osmanlı ya fazla yüklenilmiş gibi. Talat ve Enver Paşa nın vatan sevgisi çarpıltılmış olabilir. Ama bu konularda daha ayrıntılı kitaplar okumak isterim. Hatta öneri Tarih kitaplarına açığım. Biraz da kendim araştırmalar yapacağım. Öncelikle yazarın Osmanlı dörtlemesi dediği serinin sonuncu kitabı olduğu için diğer kitapları okumadan da yorum yapmak yanlış aslında. Kılınç Yarası Gibi ve İsyan Günlerinde Aşk ı okumadım. Ölmek Kolaydır Sevmekten i okumuştum. Diğer kitaplarda okuyup tekrar bir durum değerlendirmesi yapmak istiyorum Kitaba gelince aşırı akıcı, tarihi olaylar ve bağlantılar sıkmadan ilerleyip gidiyor. Tek üzücü yanı ise her zaman ki gibi savaşta açlıktan ve hastalıklardan ölen masum çocuklar. Hangi dinden olursa olsun suçsuz kadınlar. Ölüleri köpeklerin yediği,kendi canını yaşaması için satmak zorunda kalan çaresiz ana babalar. Bunlar belkide iki taraflı yaşan gerçekler. Bu bölümleri okurken çok zorlandım. Ve hep neden savaş? dedim. Ve niye hala savaş? Bir diğer ilginç taraf ise, kitabı bize ölüler ile konuşan Osman adında bir genç anlatıyor. 1915 Çanakkale ve Conkbayırında verilen mücadele. Osmanlı paşaların aldığı kararlar.Türk Subayı Ragıp Bey ve Ermeni Hemşire Efronya arasında yaşanan aşk ve savaş içinde birbirlerini bulma çabası. Diğer tarafta Türk Nizam ile Rus piyanist Anya'nın aşkı. Şeyh Yusuf ile manevi huzura erdiğimiz anlar. İktidarın tutumları yüzünden ayrılan Hikmet Bey ve Edebiyata düşkün genç eşi Dilevser Hanım. Aslında kitapta insanlar, iktidar hırsı,aşk, çaresizlik, inaç ve savaşın getirdiği bütün olumsuzluklara yer verilmiş. Ben etkilenmediğim diyemeyeceğim. Sizler kitap hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım #ahmetaltan #oyil #everestyayınları #reklamyok #okudumbi̇tti̇
O YılAhmet Altan · Everest Yayınları · 2025352 okunma