2024 24. kitabı
Öğretmenim Bir Bakar mısın? Doğan Cüceloğlu’nun eğitim anlayışını ve insan merkezli yaklaşımını yansıtan, öğretmen–öğrenci ilişkisini derinlikli biçimde ele alan bir eserdir. Kitap, öğrencilerin yalnızca akademik değil, duygusal olarak da görülmeye ve anlaşılmaya ihtiyaç duyduğunu vurgular. Cüceloğlu, öğretmenin bir bakışıyla bile öğrencinin kendine olan güveninin şekillenebileceğini güçlü örneklerle ortaya koyar. Eserde kullanılan dil sade, içten ve öğreticidir. Yazar, teorik bilgilerden çok yaşanmışlıklar ve örnek olaylar üzerinden ilerleyerek okurun metinle bağ kurmasını sağlar. Bu yönüyle kitap, sadece öğretmenlere değil; eğitimle ilgilenen herkese hitap eder. Öğretmenin otorite figürü olmaktan ziyade, rehber ve destekleyici bir rol üstlenmesi gerektiği fikri ön plana çıkar. Öte yandan kitapta yer yer ideal öğretmen profili öne çıkarıldığı için, eğitim sisteminin yapısal sorunlarına sınırlı ölçüde değinildiği söylenebilir. Buna rağmen Öğretmenim Bir Bakar mısın?, empatiyi merkeze alan bakış açısıyla öğretmenlerin kendilerini sorgulamasını sağlayan, eğitim anlayışını dönüştürmeye aday, etkileyici bir başucu kitabıdır.
Öğretmenim Bir Bakar mısın?Doğan Cüceloğlu · Final Kültür Sanat Yayınları · 20187,6bin okunma