Bakın, kadın cinayeti gündeminde istisnasız gördüğüm şey "Sesimizi Duymuyorlar" sloganı. Ya hu güldürmeyin beni.😂 Kim sesinizi duymuyor? Herkes duruyor. Herkes. En alçaktan en zirveye herkes duyuyor. Sorun sesinizi duymamaları değil, sorun sizin yanlış ifade edişiniz. Sorun, sizin anladıkları dilden konuşmayışınız. Sorun, sizin "sorun"u değil "acı"yı haykırışınız. Sokaklarda bir 20 yıl daha bu şekilde protesto etmeye devam edin; imzamı atarım ki değişen tek bir şey olmayacaktır. Lakin bir şeyleri değiştirebiliriz, inanın bana buna gücümüz yetebilir. Yeter ki silahımız zeka olsun. Yenemeyeceğimiz ne bir topluluk ne de "iktidar" kalır. Bir şeylerin değişmesini istiyoruz, adalet istiyoruz, hak istiyoruz, hukuk istiyoruz, yönetimin ses çıkarmasını istiyoruz. Kusura bakmayın, yönetim bu tür haykırışlara ses çıkartmaz, kulak tıkarlar ki öyle de oluyor. Siz de kulaklarını isteseler de tıkamayacakları şeyleri bağırın. Bakın, kadın ve çocuk cinayetlerine karşı yapılan protestoların amacı, tek tek olayların vahşetini sergilemek değil, bu ölümlerin neden tekrarlandığını görünür kılmak olmalı. Cinayetlerin işleniş biçimine odaklanmak, sorumluluğu faillerin bireysel kötülüğüne indirgerken, bu suçları mümkün kılan siyasal ve hukuki zemini geri plana itiyor. Oysa mesele "nasıl öldürüldükleri" değil, neden korunamadıklarıdır. Belki de şu düşüncem için linç yiyeceğim, pek de umurumda değil: Bana göre bir kadının zehirlenerek öldürülmesiyle, 100 yerinden bıçaklanarak öldürülmesi arasında fark yoktur. Bir kadının nasıl öldürüldüğü değil, öldürüldüğü gerçeği utançtır; yöntemi değiştirmek acıyı azaltmaz. Adalet istiyorsanız acıya değil hükmüne bakın. Ölüm ölümdür, şekli hükmünü değiştirmez. Bu cinayetlerin temelinde bireysel canilikten çok daha fazlası var, caydırıcı olmayan yasalar, uygulanmayan koruma kararları, cezasızlık, sosyal politikaların yokluğu ve sistematik ihmaller. Protestoların gücü de tam burada ortaya çıkabilir. Yönetimin bu eksikliklerini açıkça dile getirmek, sorumluluğu doğru yere işaret etmek ve "bu ölümler tesadüf değil, hazır bir zemin ve güçlü bir cesaret var" demek, iktidarı gerçekten rahatsız eden ve değişime zorlayan şeydir. Kısacası, şiddetin yöntemini değil, onu mümkün kılan sistemi hedef almak daha anlamlı ve daha etkilidir. Çünkü iktidarı sarsan şey vahşetin detayı değil, o vahşetin kendi ihmalleriyle mümkün olduğunu yüzlerine vurulmasıdır :) Girin, araştırın; devletin müdahil olduğu olaylara girin bakın. Hepsinin arkasında iktidarı hedef alan isyanlar var. İstisnasız. Hepsinin. Bu saatten sonra protestolarınızda bu unsurlara dikkat ederseniz, çözüm yürütüleceğine kefilim. İrfanla kalın efendim, aydınlık gelecekler ve aydın insanlar temennimle.
1 +1'leme
6,4bin Gösterim
Yazdıklarının çoğuna katılıyorum. Kadın cinayetlerini sadece bireysel vahşet olarak görmek yerine, “neden korunamadı?” sorusunu sormak gerçekten daha doğru. Ama “Sesimizi duymuyorlar” sözü de bence, fiziksel değil siyasal olarak dikkate alınmamayı anlatıyor. Aslında duygu ile strateji birlikte yürüyebilir; hem acıyı görünür kılmak hem de sistemi doğrudan sorumlu tutmak mümkün. Sonuçta hepimiz bu ölümlerin önlenebilir olduğunu kabul eden bir düzen istiyoruz.
Ege
Evet benim bahsettiğim de bu, duymuyorlar değil, kulak tıkıyorlar dememin sebebi zaten bu.
Ege
İktidarı hedef aldığım için sağcıların zoruna gidebilir bu ileti.
Paylaşabilir miyim bu düşünce yapısı herkese yaysin belki uyanırlar 🥺
Memnun olurum...
Tamamen aynı şeyleri düşünüyoruz. İnsanlar biraz akıllansa keşke. Kimse durupta bir düşünmüyor 27 günde neden 18 tane kadın cinayeti işlendi? Bakın tüm sayı değil bu. Daha geçenlerde Atlas diye bir çocukta öldürüldü. Adlarını unuttuğum bir sürü insan öldü bu ülkede. Önemli olan adları değil gerçi, önemli olan bir çözüm üretmek. Bir ülkede neden bu kadar cinayet işleniyor? Üç maymun oynuyorlar, görmezden gelip kulak tıkadıkları sürece ya da prim olsun diye sosyal medyada story attıkları sürece hiçbir işe yaramayacak. Küçük olaylar evet sosyal medyanın gücüyle halledilebilir ama cinayet gibi büyük vakalarda sosyal medya sadece işin tuzu biberi olur sadece arşivin bir köşesinde kalır. Tabii kadınlara hakaret eden malum başkanları destekleyen yine kadınlar olduğu sürece, kendi hemcinsinin başına geleni hakettiğini söyleyen bazı hemcinslerimle bir arpa yolu kadar ilerleneceğini sanmıyorum. Kendi çağımızın cahiliye devrinde yaşıyor gibiyiz, köklü bir değişim şart çok geç olmadan
Ege
Toplumda bunu anlayabilecek zihniyet pek az. İletiyi ilk attığım vakitlerde sağcının biri feministlik adı altında öyle saçma çıkarımlarda bulunmuştu ki o vakit anladım sokaklarda protesto edenlerin aslında içlerinde piyon da barındırdığını. TikTok çekmek için protesto yapanlardan. Bunlar temizlense, diğerleri de bu kriterlerle protestoya devam etse belki bir şeyler değişebilir.
Abla hitabet konusunda hatırlatma yapmamı söylemiştiniz de ne zaman yapacağımı bilemedim. Görmüşken yazayım dedim. Bu yazınız da çok güzel, fikirlerinize tekrardan hayran oldum.
Ege
O kadar haklısın ki rt koruyucuları bile gelmemis
Ege
Taha aksu Ben repost sandım. Geldi bir tane rte bağımlısı lafügüzaf etti gitti. Engelledim.
LSKAKAKSKSJSJJAAA BUNU GÖRDÜĞÜME ÇOK MUTLU OLDUM
Ege
Taha aksu Demek istediklerimden birini anlayanı görmek mutlu etti.