Puan vermedi·584 syf.····Okunma: 26 Ocak 2026 13:54 Aeden- Azra Kohen
Sonje ve Numi...dünyaya ait olmayan, bu düzenin çok üzerinde bir bilinçle var olan iki karakter. Onların yaşadığı yer; hırsın, kötülüğün ve kaosun olmadığı, denge üzerine kurulmuş daha yüksek bir düzendir. Dünyaya gelişleri bir tesadüf değil, bir görev sonucudur.
Aeden, ilk bakışta bir hikâye gibi ilerlese de alt metniyle okuru yavaş yavaş içine alan, düşündüren bir kitap. Anlatılan olayların arkasında sürekli “insan neden var, dünya neyi temsil ediyor, kader mi seçim mi?” gibi sorular dolaşıyor. Yazar bunu açık açık söylemek yerine sembollerle ve karakterlerin yaşadıklarıyla hissettiriyor; bence kitabın en güçlü yanı da bu.
Kitap boyunca dünya, insan ve evren arasında bir bağ kuruluyor. İyilik–kötülük, inanç–şüphe, teslimiyet–arayış gibi kavramlar sık sık karşımıza çıkıyor ama bunlar ağır bir dille değil, sakin ve akıcı bir anlatımla veriliyor. Bu yüzden okurken yorulmuyorsun; aksine durup bazı cümlelerin altını çizmek istiyorsun. Alt metin çok zarif: İnsan aslında dışarıda aradığı birçok cevabı kendi içinde buluyor.
Benim için Aeden, “okuyup bitirdim” denilecek bir kitap değil; okudukça insanın içini sessizce yoklayan, bitince de zihinde kalan bir kitap. Manevi yönü güçlü, mesajlarını bağırmadan veren ve okuru kendi yolculuğuna çıkaran bir anlatımı var. Bu yüzden alt metninin güzel olması tesadüf değil; kitap asıl gücünü tam da oradan alıyor.
Kısacası Aeden, fantastik anlatımın içine çevre bilinci, insanlık, etik ve manevi sorgulamaları ustaca yerleştiren; okudukça düşündüren çok katmanlı bir kitap.