Düşünen Makineler
2026 29. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2026 12:39
Düşünen Makineler: Yaklaşan Yapay Zeka Çağı ve İnsanlığın Geleceği Düşünen Makineler, New Scientist dergisinin yapay zekâ üzerine yayımladığı makalelerden derlenmiş, editörlüğünü Douglas Heaven’ın yaptığı kapsamlı bir popüler bilim kitabı. Kitap, yapay zekânın insanlığa nasıl benzeyebileceği, işleri elimizden alıp almayacağı, tehdit mi yoksa fırsat mı olduğu ve bilinç geliştirip geliştiremeyeceği gibi temel sorulara odaklanıyor. İçerikte yapay zekânın Turing’den günümüze tarihsel gelişimi, makine öğrenmesi ve derin öğrenmedeki ilerlemeler, ayrıca etik, felsefi ve toplumsal tartışmalar ele alınıyor. Nick Bostrom ve Peter Norvig gibi uzmanların görüşlerine yer verilerek farklı bakış açıları sunulmakta. Kitap; yapay zekânın iş gücü, savaş teknolojileri, sağlık, sanat ve günlük yaşam üzerindeki etkilerini incelerken hem yakın hem de uzak gelecek senaryolarını değerlendirmekte. Teknik ayrıntılara boğulmadan, somut örnekler ve röportajlarla büyük resmi anlatıyor. Genel olarak eser, yapay zekânın sadece teknolojik bir araç değil, toplumu kökten dönüştürecek bir çağ değişiminin merkezinde yer aldığını vurgulamakta. Makinelerin yaratıcılığı, insan bilinciyle ilişkisi gibi konular somut örnekler ve röportajlarla ele alınıyor. Yapay zekânın sadece bir araç değil, toplum yapısını kökten değiştirecek bir çağ dönüşümü olduğu vurgulanıyor. Türkçe kaynakların sınırlı olduğu alanda, yapay zeka üzerine en kaliteli ve kapsamlı popüler bilim kitaplarından biri olarak öne çıkıyor. Iyi okumalar.
Bilim
Düşünen MakinelerNew Scientist · Say Yayınları · 202134 okunma