Bir Hikâyeden Fazlası: İnsan Sevgiyle Yaşar
2026 19. kitabı
Tolstoy’un İnsan Neyle Yaşar? kitabını okurken daha ilk sayfalardan itibaren şunu hissettim: Bu, sadece bir hikâye değil; insanın içini yoklayan çok derin bir sorgulama. Kitap, ilk bakışta basit bir anlatı gibi başlıyor. Bir kunduracının karşısına çıkan çaresiz bir adam, hayatın sertliği, yoksulluk, merhamet… Ama sayfalar ilerledikçe Tolstoy’un aslında insanın kalbine dokunan çok daha büyük bir mesaj verdiğini anlıyorsunuz. Tolstoy burada sevginin, şefkatin ve insanın insana tutunmasının önemini öyle yalın bir dille anlatıyor ki, okurken sanki bir masal dinliyormuş gibi hissettiriyor ama etkisi bir masaldan çok daha derin. Kitabın sonunda vardığı cevap insanı sarsıyor: İnsan, bencillikle değil, sevgiyle yaşar. Bu kitabı okurken kendime şu soruları sordum: Ben gerçekten ne için yaşıyorum? Başkalarına karşı ne kadar merhametliyim? Hayatta önemli sandığım şeyler gerçekten önemli mi? Kısa ama yoğun, sade ama çok güçlü bir eser. Özellikle insanın içini yumuşatan, düşünmeye zorlayan hikâyeleri seven herkese gönül rahatlığıyla öneririm. Tolstoy birkaç sayfada koskoca bir hayat dersini anlatmayı başarıyor.
Duygu ve Düşünce
İnsan Neyle Yaşar?Lev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024234,1bin okunma