《 ÜŞÜYEN ELLER DİVANI 》
2026 5. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2026 21:53
Bazı şiir kitaplarını okuduğumda, kitabın vazifesinin "emr-i bi'l ma'ruf nehy-i ani'l münker" olduğunu hissediyorum. Said Yavuz'un "Üşüyen Eller Divanı" kitabı, tam olarak böyle hissettirdi. İyiliği, güzelliği amaç edinmiş birinin kaleminden sızanlar; insana, duygulara, gönüle, hayat imtihanlarına karşı Kur'ani yani ahlaki bir istikamet çiziyor. Yazarı tanımıyorum ama okuduğum dizeler beni böyle düşündürdü. Divan kelimesinin anlamlarını araştırdığımda, bu kelimenin burada tasavvufi manada kullanıldığını düşündüm. Şiirleri okuduğumda ise daha iyi anladım ki şair, "Bu dünya hayatı hakikatte sadece bir oyun ve eğlenceden ibarettir; ahiret yurduna gelince işte asıl hayat odur; keşke bunu bilselerdi." (Ankebut-64) ayeti sırrınca, bu dünyayı üşünecek bir yere benzetiyor ve "Üşüyen ellerimle divanına geldim Rabb'im" anlamında kullanıyor. Hakikaten şiirler de bu kitap başlığının derin anlamlarını ifade ediyor. Şair kitaba, "Yeniden Başlayanlar İçin Bir Sabah" isimli şiiriyle başlıyor.Aşk-ı ilahiye ulaşabilmenin ilk şartı imandır. Şair bu şiirle sadece imanın önemini anlatmıyor, Rabb'imizin imanımıza güç katması için münacatta bulunuyor. Öyle bir iman istiyor ki; "Ateşin inanması gibi yakamayacağını İbrahim'i" dizesiyle bu isteğini anlatıyor. Sırat-ı müstakim'de daim kalabilmek için güç istiyor. Tirmizi'den aktarılan bir hadis-i şerife göre Peygamberimiz (sav) diyor ki: “İnsanların üzerine öyle bir zaman gelecek ki, dininin gereklerini yerine getirme konusunda sabırlı/dirençli davranıp Müslümanca yaşayan kimse, avucunda ateş tutan kimse gibi olacaktır.” İşte şair bu zorluğun hissini anlatıyor, izah etmeye çalışıyor. Koru avucunda tutarkenki o yakıcı hissiyatı aktarıyor. "Bir mısra yazıyorsun neler sığıyor içine" diyen şair, anlatmak istediklerini üst perdeden bağırarak anlatmıyor. O, şiirlerini kul-Rabb arasında zarif bir köprü kurarak sükûnetle anlatıyor. İnsan olmanın zorlukları ve hayat imtihanlarını sabırla göğüslemenin zorluğundan bahseden şairin dizeleri, beni Ahzab-72 ayetine götürdü. "Biz emaneti göklere, yerküreye ve dağlara teklif ettik, ama onlar bunu yüklenmek istemediler, ondan korktular ve onu insan yüklendi. Kuşkusuz insan çok zalim, çok bilgisizdir." Böyle bir dünyada insan kalabilmenin zorluğu, insanın kırılganlığı, kalpte açılan yaralar ve oradan sızan acılara değinen şair, dizeleriyle Rab divanında O'nunla dertleşiyor. Acıları sürekli tutunduğu kurban mod psikolojisiyle değil, onu ümit ve iman gücüyle dönüştürebileceği inancıyla anlatıyor. Kimi acılarda ise suskunlaşıyor. Hamuşan denilen bu hâletiruhiyeyi "Bazı acılar gizlidir, nakşi çekilir." diyerek ifade ediyor. Yani şaire göre O'ndan gelen imtihanlar, acılar nakış gibi gönülde bir izdir. Asaletle taşınan bir hatıradır. Şair burada insanı sağlıksız bir ruh hâline getiren durumdan bahsetmiyor. Aksine o acıların insanı bilgeliğe dönüştüren sırat-ı müstakim yoluna revan eylediğinden bahsediyor. Şair dizelerde Rabbine teslimiyetini hissettiriyor. Dizelerde hissedilen teslimiyet duygusu bir boyun eğişi anlatmıyor, aksine ruhun evine dönüşünü anlatıyor.Şairin dünyasında teslimiyet, evinden uzaklaşmış bir çocuğun evine döndüğünde hissettiği güven duygusunu çağrıştırıyor. O divan onun için bir dertleşme makamıdır. Tohumun toprağa teslimi gibi Rabbine teslimiyetini fısıldıyor. O divandaki hüzünler şaire göre, tıpkı tohumun toprağa düşmesi gibi gönülde dönüşüme uğruyor ve çiçek çiçek büyüyor. Velhasılkelam, şair modern şiirlerini tasavvufî yağmurda ıslatarak sunuyor. Dünya hayatının oyalaması ve soğukluğunun farkında olan şair, dizelerini münacat havasında inci gibi satırlara diziyor. Şair her şiirinde farklı bir üşümeden bahsediyor. Dünyada gurbette olduğumuzu hatırlatan şair, bu derdi paylaşabileceğimiz asıl yere işaret ediyor. Siz de bu münacata ortak olmak isterseniz bu kitaba şans verebilirsiniz. Keyifli okumalar diliyorum..
Şiir
Üşüyen Eller DivanıSaid Yavuz · Muhit Kitap Yayınları · 2021117 okunma
4 +1'leme
1.536 Gösterim
Fatma hocam; Tam da uykuya hazırlanacağım şu vakitte, kendimi bir anda sizin incelemenizin satırlarında okurken buldum. Yazınızı okumaya niyetlenip, satır satır durup düşünürken buldum kendimi. :) Eserle kurduğunuz bağ, aceleye gelmeyen, hissederek ilerleyen, okuru da bu yolculuğa dahil eden çok kıymetli bir okuma sunuyor. Şiirleri yalnızca anlatmıyor, onların işaret ettiği yere dikkatle bakmamıza vesile oluyorsunuz. Bu çok kıymetli☺️ Ayetlerle, tasavvufi kavrayışla ve kalpten gelen bir sezgiyle örülmüş bu inceleme, kitabın ruhunu incitmeden, tam aksine onu daha görünür kılıyor. Okur olarak bizlere de durup kendi üşümelerimizi, kendi yönelişimizi hatırlatıyor.🥲 Bu derinlikli, sakin ve yürekten yazı için çok teşekkür ederim Allah kaleminize zeval vermesin.🙏 Okuyanın gönlünde iz bırakan, kolay kolay geçip gidilmeyecek bir inceleme olmuş.☺️🫠🤗
Fатма ᵕ̈♡︎
Ne güzel yorumlamışsınız єѕяα ོ hanımcım, vakit ayırıp okuduktan sonra böyle derin yorumlamanız çok mutlu etti, çok teşekkür ederim. Eserin hissettirdiklerini anlatabilmişsem ne mutlu bana, sağ olasınız ✨️💖💐🫠 İstifade ettiklerimizi hayatımıza geçirebilmek dileğiyle inşaallah, güzel okumalar, bereketli vakitler diliyorum🥰♥️⚘️, bir de tatlı uykular 😴🦋🧿💙
Kaleminize sağlık Fатма ᵕ̈♡︎ Hocam, maşaAllah ne güzel yazmışsınız. Çok ama çok sevdiğim bir şiir kitabı hâlâ açıp açıp okurum. İnşaAllah vesilenizle daha çok okura ulaşır bu kıymetli eser.🤲🌼🍂
Fатма ᵕ̈♡︎
Zeynep Leylâ Yılmaz hocam, bu kitabı sizin vesilenizle okudum, hatta şairin diğer kitaplarınıda aldım. Tanıştırdığınız için ve okuyup böyle güzel yorumladığınız için ben çok teşekkür ederim. Rabbim istifade ettiklerimizi hayatımıza geçirebilmeyi nasip etsin inşaallah her daim. Güzel okumalar diliyorum 🎀🩷🌷🤗
Fатма ᵕ̈♡︎ Çok çok teşekkür ederim, buna çok sevindim. Âminnn güzel Hocam. Bilmukabele olsun inşaAllah 🌼🍂💙🤗
Bu eserin benim için özel bir yeri var, bu yüzden hiç alıntı paylaşmadım. Sırrı muhafaza eden satırlarının arasında güvende gibi şimdi..✨🫠 Huzur kokan şiir incelemelerin.. Allah kabul etsin..🤲🏻😇🌹✨ Kalemine, emeğine, yüreğine sağlık gülüm.. ✨🫂🩷🌸
Fатма ᵕ̈♡︎
Yaa ne güzel arkadaşım, enn güzel şekilde daim olsun diliyorum inşaallah o özel yeri 🫠💖💐🤗 Âminnn gülüm inşaallah, Rabbim okuduklarımızı yazdıklarımızı hayatımıza geçirebilmeyi nasip etsin inşaallah 🤲🏻♥️🎈⚘️ Çok teşekkür ederim güzel yorumun için, hayırlı geceler diliyorum 🪄✨️💐🤗💖
Fатма ᵕ̈♡︎ Âmin, dilleri dualım.. 🥰 Rica ederim.. Hayırlı geceler gülüm.. 🫂🩷🌸✨😇
Fатма ᵕ̈♡︎ hocammm, bu nasıl güzel anlatımdır böyle maşallah 🧿 Kaleminizin gücüne güç katsın Rabbim. Alıntılardan ziyadesiyle canımın çektiği bir kitaptı, incelemenizden sonra okumak farz oldu. Ayet ve hadislerle süslemeniz muazzam. Hisseden kalbiniz hep mutmain olsun. 🫶🏻🙏📚
Fатма ᵕ̈♡︎
Güzel dualarınız ve kıymetli yorumunuz için teşekkür ederim canım Merve hocam, mutlu oldum 🙏🏻🦋😇💐🫠 Âminnn Allah cc razı olsun, bilmukabele inşaAllah ne güzel dualar ettiniz 🫠💐✨️💖 Okuduktan sonra yorumunuzu şimdiden çok merak ediyorum, inşaAllah beğenirsiniz 🥰🎈 Keyifli okumalar, güzel günler diliyorum kıymetli hocam ♥️⚘️🥰
Yüreğinize sağlık canım hocam😌 Kitabı listeme ekliyorum 📚 Dünyanın soğukluğu, hem gurbette oluşumuz hem de aldanışımızdan sanırım. Lakin böyle güzel kitaplar, mekânlar ve dostlarla hatırlıyor, gönüllerimizde o sıcaklığı hissediyoruz Elhamdülillah 💕 Rabbim halife olarak gönderildiğimiz imtihan aleminde imanımızı kavî eylesin. Rabbimizle bağımız daim olsun, gönlümüzden iyilik ve güzellik eksik olmasın 🤲🏻🌸 Kaleminize, yüreğinize, yorumunuza sağlık 😌🩷💐✨
Fатма ᵕ̈♡︎
Âminnn ne güzel ne samimi dualar gönlü güzel Sonbahar hanımcım, Allah cc razı olsun🤲🏻🪄✨️🫠🫠 Ne güzel söylediniz,hakikaten öyle, gönlümüzü ısıtanlar daim olsun,Rabbim bizleri de muvaffak eylesin. Okuduktan sonra kıymetli yorumunuzu merak ediyorum, inşaallah beğenirsiniz ♥️🥰 İstifadeli olması dileğiyle, çok teşekkür ederim samimi ve güzel yorumunuz için 💐💖🫠✨️🤗
🥰❤️ Amin amin Fатма ᵕ̈♡︎ hocam😌🤲🏻🌸 Rabbim sizden de razı olsun 🥰💐 Okumak için sabırsızlanıyorum 🤭 Ben de çok teşekkür ederim ❤️ Huzurla, şen ve esen kalın 🤗💕🌷✨
Kaleminize sağlık hocam.
Fатма ᵕ̈♡︎
Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim, bereketli vakitler dilerim.