·280 syf.····Okunma: 26 Ocak 2026 23:47 Kutadgu Bilig'i uzun zamandır okumak istiyordum, kısmet bugüneymiş. Okuduğum bu baskı (TDV, 2013), eserin orijinal beyit yapısını gençlerin daha rahat anlaması için akıcı bir düzyazıya (mensur) çevirmiş. Şiirsel tadı ve orijinal alıntı yapma hazzını biraz törpülese de, kitabın o derin mesajının su gibi akmasını sağlamış. Kardeşim bile alıp rahatça okuyabilir, o derece anlaşılır.
Kitapla ilgili en büyük yanılgı, bunun sadece devlet adamlarına "ülke nasıl yönetilir"i anlatan bir Siyasetname sanılması. Oysa Yusuf Has Hacib finalde baklayı ağzından çıkarıyor ve diyor ki:
"Sözlerini aktardığım hükümdar, vezir, zahit kim varsa hepsi sensin. Sen de öyle say."
Yazar aslında bir devleti değil, insanın "kendini" nasıl yöneteceğini anlatıyor.
İletişim: "Dilini iyi gözet dişini kırdırmasın."
Liderlik: "Aslan köpeklere baş olursa köpekler aslan kesilir."
Motivasyon: "İnsan kendi arzusu ile yola çıkacak olursa o yol zahmet olmaz."
Öfke kontrolünden sofra adabına, liderlikten dünya-ahiret dengesine kadar tam bir "Kişisel Gelişim ve Yaşam Yönetimi" kitabı.
Bir gün Hasan Ali Yücel Klasikleri'nden o orijinal beyitleri de okumak dileğiyle... Ama şimdilik bu sadeleştirilmiş versiyon, bin yıl öncesinden gelen sesin ne kadar güncel, ne kadar "bizden" olduğunu göstermeye yetti.