2026 12. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2026 01:41
9/10 bu kitap farkli acilardan o kadar farkli seylerle doluymus gibi hissettirdi ki... uzun bir surenin onemli olaylarini icerecek sekilde tek kitaba sigidirmis yazar ve tam da olmasi gerektigi gibi olmus, yine dolu dolu gecen bir okuma seruveniydi. kitap icinde yapilan kritikler, tartismalar, birbirlerini ikna etmeye calisan insanlar, donen sohbetler... okumasi gercekten cok cok keyifli. spoiler! kitap gercekten cok fazla doluydu. baslarda siona'dan asi seklinde bahsedilince, bir grup arkadasi oldugunu gorunce ve muritleriyle toplanip elci'yle zorla gorusme sagladiklarini okuyunca bu asiler toplulugunun daha detayli bir rolu olacagini sanmistim ama olmamasi mantikli olandi zaten, cunku tanri imparatoru her seyi gorup biliyor ve oyle bir toplulugun ne yapacagindan da gayet haberdar oluyor her zaman, leto'ya karsi sanslari ne olacakti ki? siona da coldeki sinamadan gectikten sonra hala leto'dan nefret etmeye devam etti neyse ki, zor bile olsa moneo orada leto'ya tapmaya baslayacak ne dusundu? leto'nun yaptigi sey gercekten de fedakarlik gostergesi mi sadece? icinde kesinlikle fedakarlik var cunku o buyuk, igrenc seye donusmek kimse istemez ama ona gore de 3000 yil boyunca yasadi, o yuzden bilemiyorum. ve onceki kitabin sonunda leto kendisini kumalabaliklariyla kapladiginda boyle bir seye donusecegini hic beklememistim, sadece o guclu halini koruyup yuzyillarca yasayabilecegini zannetmistim ama isin asli daha da cirkin cikti. yine de kahin leto'nun bu sekilde olmesi de biraz tuhaf olabilir, gerci yuksek ihtimal siona'yi goremediginden bilmiyordu bu saldiriyi. ama siona'yi goremedigini de biliyordu, yine de bile bile olumune dogru yurudu. kendi secimiydi yani. arkasinda da altin yol'u birakti. ne islerine yarayacak ki o? simdi leto olmeden cole gitmeyi basarabildigi icin dune tekrardan dune mu olacak? ve kitabin en sonundaki kisimda dune once arrakis'e, sonra tekrar dune'a, sonra da rakis'e donustu yaziyor ve kim bilir yazi bilmem kac yilindan. bu donusumleri hep okuyacaksak bayagi sey daha yasanabilir demektir ve sadece iki kitap kaldi, demek hep zaman atlamalari olacak. leto olmesine ragmen idaho'lar uretilmeye devam eder mi bilmiyorum ama siona'nin bir zaman sonunda olecegi kesin, zaman atlamasi olursa onu bir daha goremeyecegiz gibi. ve yazar idaho'lari gercekten hic birakmiyor... kac kitaptir hep ana karakterlerden oldu, bu kitapta da bir turlu escinselligi asamadi. moneo'nun ona bunu aciklamaya calismasi da hayli enteresan bir sahneydi. bir de kitapta farkli kisilerin dusunceleri birbirine oyle karismis ki kim neyi savunuyor belli olmuyor bazen. suregelen sahnede belli olsa da sanki sonradan ayni karakter farkli bir gorusu savunuyormus gibi hissediyorum bazen. hele leto'nun konusmalari neredeyse kitabin yarisini kapliyordur zaten ve herkese kendi bildiklerinden ufak ufak anlatsa da aslinda hep karmasik konusuyordu. kendi yonetim seklinden ve insanlardan bol bol bahsetti, ordusunu neden sadece kadinlardan olusturdugundan ve planlarindan bahsetti... ama tum bunlarin yaninda kitabin bu zihinde biraktigi karmasiklik hissini de seviyorum, leto gibi dusunebilmek imkansizmis gibi bir his veriyor. onun zihninin icindeki karmasikligin ancak cok cok azi bize aktarilabilirmis ve bu da o aktarilan halmis gibi geliyor. moneo ve idaho'nun konusmalari da guzeldi, hwi ve idaho da cok beklenmedikti. ordudakilerin seks duskunu olmasi, leto'nun bir kadina asik olup evlenmesi, kadinin da onu sevmesi hatta... kitapta enteresan olaylar da yasaniyordu yani. devaminda ne olacagina dair hicbir fikrim yok ama sanirim dune geliyor. leto tam olarak boyle olmasini mi planlamisti (sanirim) yoksa yasananlar gereginden erken mi yasandi (cok mumkun)? daha verilebilecek bir suru ayrinti var ve hepsini sonraki kitapta okuyacagim... kitabin icinde surekli bir yerlerden sizip gelen bir carpiklik, sapkinlik havasi hakim ve okurken en zevk aldigim taraflarindan biri de bu. sirada dune sapkinlari var, heyecanliyiz
Dune Tanrı İmparatoruFrank Herbert · İthaki Yayınları · 20214,134 okunma