·222 syf.····Okunma: 27 Ocak 2026 10:12 1902 İngilteresini anlatan içler acısı bir kitap. Belgesel niteliğinde yazılmış yazar İngiltere’nin doğu yakasında yaşayan yoksulları onlar gibi giyinerek gözlemlemiştir. Sanayi devrimi sonrası işçi sınıfının insanlık dışı yaşamı gözler önüne serilmiş bu kitapta. Yoksulluğun kötü yönetim sonucu oluştuğunu vurguluyor. Bunun ahlaki çöküş değil tamamen parasızlık sonucu oluştuğunu gözlemliyor. Kitapta fakirlik için öyle vurgular yapılmış ki, tek göz odada yaşayan aileler çocukları beş yaşına geldiğinde neredeyse hastalıktan çoğu ölüyor. Ölen çocuklarını gömme paraları olmadığı için aynı odada günlerce ölü çocuklarının bedeniyle yaşıyorlar. “ bu insanlar tembel oldukları için değil, yaşama şansı kendilerine hiç verilmediği için yoksullardır.” “ açlık, insanı yalnızca zayıflatmaz; düşünmeyi de elinden alır” 1902 İngilteresi’nde fakirlerin yaşamı böyleyken günümüzde Türkiye’mizde bu fakirliği çeken insanların olması beni inanılmaz uzuyor. Bu kitabı okuyup arşivde bulundurmanız gerektiğini düşünüyorum.