2026 1. kitabı
**“İşin kötüsü oldum olası hep yetersizdim, yalnızca bunu şimdiye dek hiç fark etmemiştim. Başarılı olduğum tek şey burslar ve ödüller kazanmaktı; artık o dönem de kapanıyordu.”** Kitap parlak üniversite öğrencisi Esther’in gelecekle ilgili kararsızlıklarıyla başlıyor. Üniversiteyi bitirecek ve gelecekle ilgili bir karar vermesi lazım. İlk sahnede moda dergisinde kısa süreli bir iş buluyoruz. Bu dergiye katılan bir sürü kadın var. Bazı kadınlar gelecekte ne olacaklarını, evleneceklerini, çocuk yapacaklarını kararlaştırmış. Bu kadınlar çekici ve güzel, erkeklerle bir müddet ilişki yaşayan kadınlar. Ama Esther kimseyi beğenmiyor ve kendisini de kimse beğenmiyor. Kendi bakireliğini bozma konusunda kafayı bozmuş ama kitapta asla evlenmeyeceğini de birkaç yerde belirtiyor. Bu çelişkiyi anlayamadım. Moda dergisinden sonra, şiir yazmaya yönelmek istiyor, sonra fikir değiştirip roman mı yazsam diye düşünüyor ya da üniversitede her şeyden vazgeçip başka dersler seçerek farklı bir kariyer yolunda ilerlemeyi planlıyor..daha bir sürü mesleği düşünüyor ama hiçbirini yapamıyor. Her şey olmak istediği için hiçbir şey olamıyor. Elindeki seçenekleri değerlendiremeyen Esther giderek daha karanlık ,depresif hissediyor ve kitap aniden Estherin kendini öldürmeye çalışmasıyla devam ediyor. Bu konu geçişlerini beğenemedim. Çok keskin geçişlerdi. Kitabın en başında hissedilen özgürlüğün yerini giderek okuyucuyu da sıkan sırça yani cam fanus alıyor. Bu cam fanusun içine Esther’in kendi kendisini soktuğunu düşünüyorum. Kariyerini bir sürü fırsat varken seçemiyor. Aniden ölümü düşünüyor. Kendini öldürmeyi deniyor. Asla düzelmeyeceğim beni daha da delirmişleri alan akıl hastanelerine kapatmalılar diyor. Kendisini düzeltmek için hiçbir şey yapmayarak kendi yarattığı cam fanusu kabul ederek bu benim manzaram diye belirtiyor. Herhalde ben kendi kendime beklentiyi çok üstte tuttum ama beklentimin altında kaldı. Ya da böyle depresif karakterlere alışık değilim. Bana anlamlı gelmesini istediğim daha fazla sahne olmasını isterdim. Karakter bu depresifliği bırakıp iyileşmesini ve bir yolu tercih etmesini isterdim. Okuyan kişinin kendisinden parçalar bulabileceği bir kitap ama ben kendimden bir parça bulamadım maalesef.. İyi okumalar!
Sırça FanusSylvia Plath · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201917,1bin okunma