·534 syf.····Okunma: 27 Ocak 2026 16:08 Lozan Barış Antlaşması
Kitap isminden de anlaşılacağı üzere Lozan görüşmelerinin batı basınındaki yansımalarını toplayıp okuyucuya sunmuş. Fransa,İngiltere,Amerika başta olmak üzere çeşitli ülkelerin ünlü gazetelerinden makaleleri ve yazıları derlemiş. Bu gazete yazıları ve makaleler sayesinde diğer devletlerin bizim hakkımızda,ülkemiz hakkında ve Lozan konferansının gidişatı hakkındaki düşüncelerini birincil elden okuyup öğrenebiliyoruz yani bu kitap bu amaca hizmet ediyor.
Günümüzde halen Lozan Antlaşması'nın başarı mı yoksa hezimet mi olduğu birçok tartışmaya konu olmaya devam ediyor bu kitap aslında bunlara da cevap vermeye çalışmış. Kitaba ve realiteye göre Lozan Antlaşması Türkiye için bir başarıdır ki bunu bu kitabı okuduktan sonra daha iyi anladım. Lozan Antlaşmasının oldu bittiye getirilerek İsmet Paşa'ya imzalatıldığına dair safsatalar hala daha ara sıra da olsa medyaya konu olmaktadır. Lozan Konferansı görüşülürken bu konferans uzlaşılamayan konular olduğu için birkaç kez kesilmiştir. İsmet Paşa tam yetkili olsa bile herhangi bir karara varmadan önce mutlaka Ankara'ya bu konuda bilgi vermiş ve Mustafa Kemal Paşa ile istişare etmiştir. Sevr antlaşması gibi bir beladan sonra bu antlaşmanın imza edilmesi ne kadar kazançlarımız gibi kayıplarımız da olsa da yeni kurulmuş bir Cumhuriyet için umut vaadeder vaziyettedir bunu görmemek için kör olmak lazımdır.
Konferansta en uzun müddet meşgul olunan konu 3te2sinin Fransa'ya ödenmesi gereken kapitülasyonlar meselesidir. Bu kapitülasyonların altınla mı yoksa Fransız frangı ile mi ödeneceği bile birkaç hafta tartışmalara konu olmuştur. Yani bu antlaşma oldu bittiye getirilerek anlaşılmış bir antlaşma değil haftalarca üzerinde düşünülüp öyle kararlaştırılmış bir antlaşmadır.
Kitapta bize en büyük düşmanlık gösteren ülke olarak İngiltere belirtilmiştir. Gerek Lloyd George ve Lord Curzon'un politikaları ve gerek gazeteleri Times üzerinden bizi sürekli olarak tenkit etmişler ve aşağılamaya çalışmışlardır. Bize en büyük kolaylığı sağlayan itilaf ülkesi ise Fransa'dır. Konuya ilgisi olan okurların kitabı okumasını tavsiye eder iyi okumalar dilerim.