2026 4. kitabı
BİR KOZMO-POLİSİYE Philip K. Dick, modern edebiyatın alternatif tarih ve distopya alanında en sarsıcı yazarlarından biri. Özellikle “Yüksek Şatodaki Adam”; II. Dünya Savaşı’nı Müttefikler’in değil, Nazi Almanyası ve Japonya’nın kazandığı bir dünya varsayımı üzerine kurularak okuru daha ilk sayfada yerleşik tarih algısıyla yüzleştirir. Dick’in başarısı, bu politik önermeyi yalnızca bir “tersine tarih” oyunu olarak kullanmasında değil; tarihin değişmez, bağlayıcı ve mutlak olduğu fikrini yapısal olarak kırmasında yatar. Distopyayı gelecekte değil; çoktan yaşanmış olması gereken bir geçmişte kurarak, okuru alışkın olduğu zaman çizgisinin dışına iter. Bu anlatı tercihi, yalnızca tarihsel bir spekülasyon değildir; insan gerçekliğini sorgulamanın etkili yollarından biridir. Çünkü geçmişin değişebilir olduğu fikri, bugüne dair kabullerimizi de güvensiz hâle getirir. Alternatif tarih anlatıları tam da bu nedenle risklidir: Gerçekliğin sorgulanması ile safsata arasındaki çizgi son derece incedir. Ancak insan doğasına, iktidar ilişkilerine ve toplumsal mekanizmalara dair yeni sorular üretebildiği ölçüde bu risk göze alınmaya değerdir. Bu çerçeveden bakıldığında, Alper Canıgüz’ün “Örümcek Burgacı” adlı romanı; Türk edebiyatında nadir rastlanan bilinçli bir alternatif tarih denemesidir. Roman, hiç yaşanmamış bir 1974 yılında geçer. Bu geçmişte, yirmi yıl önce gerçekleşmiş bir siyasal kırılma sonucunda “hiperdemokrasi” adı verilen yeni bir yönetim biçimi kurulmuştur. Görünürde katılımcı olan bu sistemde kararlar; toplumun tamamı yerine, nasıl seçildiği belirsiz ve manipülasyona açık “örneklem grupları” tarafından alınır. Temsili demokrasinin ötesine geçme iddiasındaki bu yapı, daha en başından itibaren meşruiyet sorunuyla maluldür. Romanın asıl distopik boyutu ise hiperdemokrasinin bireyin varoluşunu doğrudan kontrol etmesinde açığa çıkar. Devlet, yurttaşlara belirli aralıklarla verilen bir “hayatta kalma vizesi” aracılığıyla kimin yaşamaya devam edeceğine karar verir. Sistemin “faydasız” bulduğu bireyler; herhangi bir infaz sahnesine gerek kalmadan, bürokratik bir işlemle ölüme terk edilir. Böylece demokratik söylemin ardında işleyen mekanizma, kusursuz bir ölüm makinesine dönüşür. Birey; yalnızca siyasal değil, ontolojik olarak da devlete bağımlı hâle gelir. "Örümcek Burgacı"nı gerçek anlamda distopik kılan unsur, “hayatta kalma vizesi” uygulamasıdır. Devlet, bireylerin yaşam hakkını süreli bir izin belgesine dönüştürmüştür. Bu vize uzatılmadığında, birey fiilen ölüme mahkûm edilir. Burada ölüm; dramatik bir şiddet sahnesiyle değil, soğuk bir bürokratik işlemle gelir. Canıgüz’ün en çarpıcı hamlelerinden biri de budur: Şiddeti görünmez kılarak, onu daha ürkütücü hâle getirmek. Bu karanlık evrenin merkezinde Dedektif Stan LaFleur yer alır. Canıgüz’ün ironik anlatımıyla “Rilke gibi dilbaz, tilki gibi kurnaz” olan LaFleur, gökyüzünde beliren ve toplum tarafından kıyamet alameti olarak yorumlanan “Örümcek Burgacı”nı inceleyen bir fizikçinin şüpheli ölümünü soruşturur. Ancak soruşturma ilerledikçe dedektifin kişisel zamanı daralır. Hayatta kalma vizesi uzatılmamıştır. LaFleur artık yalnızca bir cinayetin değil, kendi idam kararının da izini sürmektedir. Sistemin boşluklarını ustaca kullanan dedektifimiz, aynı sistemin kurbanı olmaya doğru sürüklenmektedir. Bu noktada roman, kozmik olan ile bireysel olanı ustalıkla iç içe geçirir. Evrensel bir felaket ihtimaliyle son derece kişisel bir ölüm korkusu aynı düzlemde ilerler. LaFleur’ün karşı karşıya olduğu şey; büyük bir kıyametten çok, sistemin sıradanlaştırdığı küçük ama kesin bir sondur. Ölümle burun buruna gelen LaFleur'ün durumu, romana polisiye geriliminin ötesinde felsefi bir derinlik katar. O sadece bir katili aramıyor; aynı zamanda kendi değerini, sistemin adaletsizliğini ve hayatın anlamını sorguluyor. Bu sorgulama, noir atmosferini güçlendirir ve okuyucuyu sadece "Kim yaptı?" sorusunun değil, "Neden yaşıyoruz?" sorusunun da peşine düşürür. Böylece polisiye soruşturma, varoluşsal bir hesaplaşmaya dönüşür. Ancak bu hesaplaşma, popcorn gibi hafif ve eğlenceli bir üslupla romana dâhil edildiği için kendisini hemen ele vermez. “Örümcek Burgacı”, anlatı tonunu bilinçli biçimde film noir estetiğine yaslar. Karanlık atmosfer, ironik iç monologlar ve ahlaki belirsizlik romanın diline sinmiştir. Alternatif 1974 tasarımını güçlendiren detaylardan biri de teleks kullanımının anlatıya dâhil edilmesidir. Bilgi akışının yavaşlığı ve resmiyeti, hem dönemin ruhunu hem de hiperdemokrasinin soğuk bürokratik yapısını görünür kılar. Hiç yaşanmamış bir 1974’ü anlatsa da 2025’in post truth tartışmalarının romanın satır aralarında yer aldığını rahatlıkla ifade edebilirim. Yaşanmamış bir 1974’ün yaşanan bir 2025’e dair ipuçlarına sahip olması elbette “Örümcek Burgacı”na derin bir okuma/anlamlandırma katmanı kazandırmaktadır. Romanın edebî değeri, aynı zamanda tür edebiyatına dair önemli bir tartışmayı da gündeme getirir. Polisiye, distopya ve bilimkurgu gibi alanlar; Türk edebiyatında uzun süre “ikincil” türler olarak görülmüştür. Edebiyatın “ciddiyet kisvesi altında güya yüceltilerek çoraklaştırılmasının” çözümü, tam da bu alt türlerde yeni ve nitelikli eserler üretmekten geçmektedir. Bu türler; ciddi temaları, toplumsal eleştirileri ve derin felsefi sorgulamaları popüler ve akıcı bir kurgu çatısı altında sunma imkânı tanır. Oysa “Örümcek Burgacı”, bu alt türlerin felsefi ve politik sorgulamalar için ne denli verimli bir zemin sunduğunu açıkça gösterir. Canıgüz’ün amacı kuşkusuz öncelikle iyi bir hikâye anlatmaktır. Ancak “Örümcek Burgacı”; alternatif tarih kurgusu, distopik siyasal sistemi ve kozmo-polisiye yapısıyla Türk edebiyatında nadir kullanılan bir güzergâha işaret eder. Romanın alt başlığı olan “Bir Stan LaFleur kozmo-polisiye” ifadesi, bu evrenin devamına dair güçlü bir imadır. Bu imkânın değerlendirilmesi, yalnızca bir yazarın değil; edebiyatın kendisinin ufkunu genişletecek potansiyele sahip. Bob Ross’un permalı saçlarıyla söylediği gibi o küçük ve mutlu ağacı yalnız bırakmayalım.
Örümcek BurgacıAlper Canıgüz · Everest Yayınları · 2025681 okunma