2026 4. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2026 00:52
@semakarakurtw ’un yalnızca fantastik ve mitoloji kurgu kurmadığını, yıllara yayılan bir bilgi birikimini konunun omurgasına yerleştirdiğini açıkça yansıtıyor. Mitolojiye, antik inanışlara ve ezoterik öğretilere hâkimiyeti, metnin her katmanında hissediliyor. Hekate, Lilith, kuzgun, mağara, ritüel, meclis ve kehanet gibi unsurlar rastgele seçilmiş semboller değil. Her biri insanlığın kolektif bilinçaltında karşılığı olan, kadim anlamlar taşıyan figürler. Bu semboller aracılığıyla kitap, ışık ve karanlığın bir savaş değil, bir denge meselesi olduğunu vurguluyor.Sema Karakurt’un bilgi birikimi, özellikle kadın figürleri ve dişil güç anlatısında kendini güçlü biçimde hissettiriyor. Cadı soyları, meclisler ve kardeşlikler; bastırılmış, yok edilmeye çalışılmış ama tamamen silinememiş bir bilgeliğin temsilcisi. Bu yönüyle kitap, tarih boyunca ötekileştirilen kadın bilgisinin ve sezgisel gücün yeniden hatırlanmasına da ayna tutuyor. Bazı hikâyeler vardır; bir felaketle başlar ama aslında o felaket, çok daha eski bir kaderin kapısını aralar.Akça’nın kırılma noktası, babasının annesini öld*. andır.Teyzesi, Akça’nın ihtiyaç duyduğu sevgiyi ve desteği verir; yaşananların ardındaki gerçeği anlatır ve onu ayakta tutmaya çalışır.Okuldan en yakın arkadaşı Sanem’in bir falcıdan bahsetmesi ve birlikte gitmeyi önermesi, sıradan bir merak gibi görünür. Oysa bu karşılaşma, Akça’nın kaderindeki ilk bilinçli adımdır. Falcı, ona rüyalarını takip etmesini ve kendi savaşını vermesi gerektiğini söyler. Çünkü Akça’nın gördüğü rüyalar sıradan değildir, onlar bir çağrıdır.Rüyalarla gerçek hayat iç içe geçerken, Akça babasının kazı alanındaki çalışmalarına katıldığı bir gün arkeoloji öğrencisi Devran’la tanışır. Devran’ın mağaralardan bahsetmesi ve birlikte gitmeyi teklif etmesi, onu geçmişin çok daha derin katmanlarına çeker. Gittikleri mağarada beliren silüet, Akça’nın kadim bir cadı soyundan geldiğini ve bu soyun karanlık cadılar tarafından engellenmeye çalışıldığını fısıldar. Üniversiteden arkadaşı Atlas’la yaşadığı ilişki, Sanem ve Bora’yla gidilen bungalov tatili ve o tatilde suyla kurulan telepatik konuşmalar… Hiçbiri tesadüf değildir. Her biri Akça’ya gönderilmiş birer işarettir. Falcı ile birlikte yaptığı ritüeller, onun önüne yeni kapılar açar. Rüyalarında beliren kuzgun (Corvus)bir koruyucu olarak ona bazı gerçekleri fısıldar. Hatırlaması gereken bir geçmiş vardır ve zaman giderek daralmaktadır. . İki diyarın birleştiği topraklarda, Lethe’nin sularının üzerine ADYTON Tapınağı doğar. Hekate ve Velit Kardeşliği, evrendeki dengeyi sağlamak için seçilmişleri dünyaya yollar. Cadı soyları çoğalsın, denge hüküm sürsün diye… Sirenler, seçilmiş erkeklerden hamile kalır; cadıların kız çocukları doğar, meclisler kurulur, zehir öğretilir. Tüm bunlar, insanlar cadı soyunu yok etmeye başlamadan önce gerçekleşir. Dünyaya, beş kız kardeşten oluşan beş meclis gönderilmiştir. Bu meclislerin üçü Hekate’ye ve ışığa bağlıyken, ikisi karanlığa ve Lilith’e bağlıdır. Lilith, insanlığın cadı soyuna yaptıklarından sonra insanlığın tamamen yok edilmesi gerektiğine inanır. Hekate ise bunu asla kabul etmez. O, insanlığı temsil eder ve kehanetin gerçekleşeceğine inanır: Son Kadın doğacak, Mavi Mağara yeniden açılacaktır. Bu fikir ayrılığı kutsal kardeşliği parçalar. Hekate; Artemis, Asteria ve Selena ile fikir birliği yapar. Ancak Lilith, Hekate’nin gücünden korktuğu için güçlü bir büyü yaparak onu uyutur. Kutsal kardeşlik bozulur ve kaos başlar. Lilith’e bağlı karanlığın elçileri boş durmaz; Akça’nın, yani Ena’nın peşine düşerler. Lilith’i uyandırmak için bir ritüel gerekir ve bu ritüel için Ena’nın kanına ihtiyaç vardır. Bu noktada Cadılar Akademisi devreye girer. Akademinin başında Alexandra vardır ve Mar da Akça’yı destekler gibi görünür. Ancak Mar’ın Ena’ya gönderdiği mektup, her şeyi daha da karmaşık hâle getirir. Mektupta sırları açıklayacağını söyleyerek onu akademiye davet eder. Kadim kitapta yazılan kehanete göre dünyada kaos başlayacak, Mavi Mağara doğru zamanda kapatılmazsa denge tamamen bozulacaktır. Akça’ya görüleriyle yardım eden falcı Füsun’un aslında karanlık cadılara bağlı olduğunun ortaya çıkması ise en sarsıcı ihanetlerden biridir. Serafina’nın teklifi, Akça’yı son bir seçimle karşı karşıya bırakır: Mavi Mağara’ya girdikten sonra kapıyı açık bırakması ve karanlık tarafın yanında yer alması istenir. Mürver Ağacının Fısıltısı, yalnızca cadılar, ritüeller ve kehanetler anlatmaz. İhanetin insanı nasıl dönüştürdüğünü, güvenin nasıl sınandığını ve kaderin aslında seçimlerle şekillendiğini anlatır. Işık ve karanlık arasındaki çizginin sandığımız kadar net olmadığını; en büyük savaşın insanın kendi içinde verdiği savaş olduğunu fısıldar. Serinin 2 ve 3. Cü kitaplarında; biraz betimleme, daha az karakter azlığı ve biraz edebi bir dil ile serinin uçacağı fikrindeyim. İyi ki okuduğum ve tanıştığım kitap ve yazar oldu. Çok mutluyum. Halime emeğin için tekrar teşekkür ederiim Sema Karakurt
Son CadıSema Karakurt · Kaktüs Sanat Yayınları · 202513 okunma