Strega üzerine bir inceleme
2026 6. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2026 19:45
(Spoiler) Kısa bir not : Uzun zaman sonra yazacağım ilk inceleme ve artık bu inceleme ile okuduğum her kitaba inceleme yazmaya karar verdim. Öncelikle bana bu kitabı öneren sevgili arkadaşım azra ˚₊‧꒰ა ☆ ໒꒱ ‧₊˚ ' a teşekkür ediyorum. Uzun zaman sonra bir kadın yazar okudum. İlk defa da başkahramanın kadın yazar olduğu bir kitabı okudum. Ve yine aynı şekilde ilk defa gotik tarzda bir kitap okudum. Benim için ilklerin kitabı diyebilirim. Şimdi gelelim Strega' ya Kitap ince görünse de okuması kolay olan bir kitap değil. Düşünce akışları olan, kopuk kopuk, betimlemelerle dolu bir kitap. Benim pek tarzım olmasa da yazara alıştıktan sonra kitap akmaya başlıyor. Kitap aslında bir hikayeden çok, metaforlar üzerine kurulu. Kitaptaki her şey bir temsil. Bu temsiller ile kadının toplumdaki yerini sorguluyoruz. Kitabın konusuna gelecek olursak başkahramanımız bir otele işçi olarak gidiyor. Kendi yaşıtlarının (19) da olduğu bir düzine kızlar. Strega dediğimiz de bu otelin merkez köyünün adı. Kızlar stregaya izin günlerinde, eğlenmek için veya vakit geçirmek için iniyorlar. Burada 2 şey var bir oteldeki çalışanlar ve kilisedeki rahibeler. Bu iki kısım birbirinden bağımsız yaşamaya çalışıyor. Kitapta da bize iki ayrı uç olarak yansıtılmış. Kızların otele gönderilmesi sebepleri aslında evliliğe bir hazırlık. Burada öğrendikleri işler ile iyi bir anne ve eş olabilir veyahut dine yönelerek hayatlarına devam edebilirler. Kendi istedikleri hayatı yaşamaya hakları yok. Kitapta çok ilginç noktalar var örneğin bütün kızların aynı rüyayı görmeleri ve birbirlerine anlatmaları, aynı şeyleri hissetmeleri vs. Burada bütün kadınların toplum tarafından aynı kalıba sokulduğunu tek bir vücut olduğunu görüyoruz. Kızlarımız otelde günlük rutin işlerle hayatlarını geçirirken bir olay yaşanıyor ve aralarından bir kız kayboluyor. Bu kaybolma hadisesi ile romanımız daha kasvetli bir hal alıyor. Kaybolma olayından önce kızlardan birisi (kaybolacak olan kız) tiyatroda başrol oluyor. Kızlar da bütün strega halkı da bu gösteriyi izlemeye gidiyor fakat gösteri o kadar ilginç ki. Bir katil var ve bu katil kitapta bütün erkekleri temsil ediyor. Katil ve onun yardımcıları kıza zarar veriyorlar ve bunu seyirciye bakarak yapıyorlar. Burada aslında bu suça hepimizin dahil olduğunu, müdahale etmediğimizi söylüyor bize yazar. Tiyatro oyunundan sonra kaybolma olayı yaşanıyor fakat arkada bir not ile. Not da sevgilisi ile beraber kaçtığını yazıyor fakat bunu kızlar gizliyorlar. Sanki ölmüş gibi bir hava veriyorlar ki bu sevgili başroldeki katil de olabilir tam bilmiyoruz. Sevgilisiyle kendi isteğiyle kaçmış olması ile ölmesi arasında bir fark yok. Başkahramanımız ve yakın arkadaşı otelden birlikte kaçıyorlar. Ölmüş süsü vererek. Ki bunu yapmak çok kolay diye de okuyucuya gönderme yapıyor yazıyor. Her kadın bir suç mahallinde yaşar. Kitabın sonunda ise başkahramanımız yıllar sonra çocuğuyla otele geliyor. Etraf harabe ve fakat hiç bir şey değişmemiş... Kızlar ile olan fotoğrafını aynada asılı görüyor. Hatırladığım ilginç veya hoşuma giden kısımları : Öldürülen(bu kesin değil ucu açık) kızın ailesine haber verildiğinde aile taksiyle geliyor ve inerken taksiden bir müzik sesi duyuluyor. Burada ölümün ciddiyetsizliği, kadının değersizliğini gözümüze çarpıtıyor yazar. Başkahramanımız hayatında kendi katili ve kendini öldürmek isteyen erkekleri sıralıyor çocukluğundan başlayarak. Bu da kimseye anlatılamayan fakat hissedilen zorlukları gösteriyor. Kitabın havası çok kasvetli ve çok güzel yansıtılmış. Kitabı okurken aklıma geldi, bu kitabın bir rengi olsaydı siyaha yakın gri olurdu. Havası da morg havası gibi soğuk, ürkütücü. Başkahramanımız otelde bir kız ile tanışıyor ve yakın dost oluyor. Aralarında güzel bir iletişim ve çekim var. Hayaller kuruyor, beraber güzel oyunlar oynuyorlar. Örneğin kendi çocukluklarını paralel bir evrende sanki aynı yerde yaşamışlarmış gibi hayal ediyorlar. Geleceklerini de ona göre hayal ederek konuşuyorlar. Genel özet : Bir kadının yaşadığı zorluğu, cinsiyet kalıplarını gotik bir havada ele alan okunursa kadınları biraz daha anlamamızı sağlayacak bir eser. Benim bu kitaba puanım 8. Aslında 6,7,8 arasında gidip geldim. Bunun sebebi de benim tarzım olmaması ve kendi beğeni ölçütüme göre puan veriyor olmam. Puan verirken kitabın kalitesi önemli olsa da genel olarak kendi tarzımda olması da benim için çok büyük bir faktör fakat bu kitap için istisna 8 verdim. Yazar çok güzel yazmış. Diğer eserlerine de bakmayı düşünüyorum. Yine Not : Karakter isimlerini vermeme sebebim isimleri hatırlamamam veya yanlış yazmaktan korkmam.
StregaJohanne Lykke Holm · Livera Yayınevi · 202552 okunma
eline saglikkkkk, artik inceleme yazacak olmana asiri sevindim. asiri farkli yerlere odaklanmisiz okurken hatta dedigin cogu seyi hatirlamiyordum o yuzden okumak cok keyifliydi. ben onerirken tarzina uygun olmadigini hissetmistim ama cok begendigim icin onermistim ama 8 bayagi iyi bi puan o yuzden cok mutlu oldum. yasasinnnnn!!!!!
Enes Karagöz
begenmene sevindimmmm incelemeler gelecek artık beklemede kal hskashlas