Nisan 2025
Livera Yayınevi

başarılı bir modern gotik roman örneği
2025 15. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2025 14:46
çooook beğendimmmm!!! strega'yla beraber isveç edebiyatına ve modern gotik romana bir kapı açmış bulunuyorum. yeyyy. konusuna kısaca geleyim, strega alp dağlarının eteğinde bulunan bir kasaba. strega'daki otel olimpik'e içlerinde rafael'in de bulunduğu on dokuz yaşında dokuz tane kız çalışmaya gidiyor. bu dokuz kız aslında otelle, bazen kendileriyle en çok da kadınlıklarıyla yüzleşiyor. kitapta pek olay anlatılmıyor ve gerçekle rüya birbirine karışmış halde sunuluyor. en başta kitabın üslubunu çok beğendim. oldukça sıra dışı bir anlatımı vardı. rafael'in beynine ve ruhuna bazen çok farklı yerlere çekildiğimi hissettim. mesela çalıştıkları otel canlı bir yer gibiydi. sanki otelin içine çekildim okudukça. ben de oteldeki bir kilim oldum bazen duvardaki tablodaki kayıp siyah çizgi oldum. bir kadın olmayı hatırladım okudukça. okudukça daha fazla şey hissettim kadın olmakla ilgili. aklıma hep ölüm geldi, aklıma yaşamak geldi sonra kendini boğmak. son sayfalarda hep tüylerim diken diken oldu. ağlayacakmış gibi hissettim. son sayfayı defalarca okudum. ağlamayacak gibi hissedene kadar okudum. bana bir şeyler hissettiren bir kitap benim gözümde başarılıdır. bu kitap benim için çok başarılıydı. not: çevirmenin çok güzel çevirdiğini düşünüyorum, eline sağlık.
Strega üzerine bir inceleme
2026 6. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2026 19:45
(Spoiler) Kısa bir not : Uzun zaman sonra yazacağım ilk inceleme ve artık bu inceleme ile okuduğum her kitaba inceleme yazmaya karar verdim. Öncelikle bana bu kitabı öneren sevgili arkadaşım
Strega
2025 26. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2025 21:07
Alplerin arasında kalmış Strega isimli kasabada yer alan otel Olimpik’e çalışmak üzere giden on dokuz yaşında, dokuz kadının yaşantısı etrafında ‘kadın’ olmanın her coğrafyada nasıl da ‘zor’ olabildiğini görüyoruz. Ve bu zorluğun zamansızlığına ve mekânsızlığına neredeyse şaşırmıyorum. Asırlardır süregelen hayatta kalma mücadelelerinin, şahit olduğum dönemde değil belki ama ‘bir ara’ bitmesini umut ediyorum. Modern İskandinav edebiyatından gotik bir temsil olan Strega, gerçeğin ve rüyanın iç içe geçtiği; aksiyondan ziyade kadın kahramanların zihninde dolaştığımız; onların arzularını, yıkımlarını, hayallerini, hüzünlerini gördüğümüz ve yer yer ürkütücü de olan bir roman. Hayatları, küçük yaşta mücadele ederek başlayan kadınların yanında çalışmaya gittikleri Olimpik Otel de bir karakter gibi yer alıyor ve anlatının atmosferik yapısını güçlendiriyor. Roman kişilerinden Cassie’nin kaybı, geride kalan sekiz kadının hayatını yine değiştirir. Belirsizliğin gölgesinde kalan okur bu kaybın sebebini anlayamasa da hissini çok iyi anlıyor. Okumanın çok da kolay olmadığı, hem yazılma tarzı hem de konusu bakımından takibi zor olan bu kitabı ben sevdim.
2025 35. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2025 00:00
Strega, feminist tekinsizliğin çarpıcı bir örneği. Kadın bedeninin her an suç mahalline dönüşebileceği irdeleniyor. Johanne Lykke Holm, kısa, keskin ve çağrışım yüklü cümleleriyle patriyarkal şiddettin biz kadınları tehdit ettiğini dikte etmeden, ahkam kesmeden, hissettirerek vurgulamış. Bir grup genç kız dağların eteğinde izbe bir otelede çalışmaya gidiyorlar. Kimse yok, rahibelerin kaldığı komşu manastırı saymazsak müşteri de yok. Birbirinin aynı günler ve işler. Tek düze, itaatkar bir yaşam. Genç kızların nasıl da evcimenleştirildiğinin bir imgesi bu otel. Tabii spoiler vermemek için devamına değinemiyorum, ancak sonsuz bir olaylar silsilesi yok bu romanda. Ama kaç hayatı düşünceneceğiniz de belirsiz. Anlatıcı kız günlerinden bahsettikçe birçok yaşanamamış hayat da doluyor zihne, bir de o öğrenilmiş korkular. Holm’un anlatımını çok beğendim, zamanın belirsizleştiği bu mekanda her şey puslu gibi ama çok da berrak. İmgeleri, atmosfer yaratması, tekinsizliği hissettirmesi… Çok iyi bir roman. Bana da keşke herkes okusa demek düşüyor, tabii yıl favorilerime de eklendi.
2025 59. kitabı
Strega // Johanne Lykke Holm Strega dağların arasında bir köydür, bu köyde zaman ve mekân bulanıklaşırken modern gotik bir anlatıya evrilir eser; dingin üslubu ile… Alplerle çevrili #strega ‘ya bir grup genç kadın çalışmak için gelerek oldukça tuhaf bir otele yerleşirler; üstelik geçmiş hayatlarını da sürükleyerek… Her şeyin ürkütücü şekilde taş kesildiği bu yerde yaşananların yanısıra Holm, toplumsal cinsiyet rollerini çok güzel irdeler. Onlar diaromanın içinde artık çırılçıplaktır ve bir arkadaşlarının kayıpları da olay akışını değiştirir. Okurken keyif aldım…
Sisli Bir Kabusun İçinde Kadın Olmak:Gotik Bir Roman Deneyimi
2025 29. kitabı
Dokuz tane 19 yaşında genç kız ailelerinin isteğiyle, zorlamasıyla Strega adlı bir kasabada zamanında çok gözde olan ama şimdilerde kuş uçmaz kervan geçmez bir otele çalışmak üzere gönderilirler.
2025 74. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2025 13:53
Dağların arasında, kara bir gölün kıyısında, sessizlikle örtülmüş bir kasaba: Strega. Bu kasabanın yamacında, sisin içinde kaybolmuş bir otel: Olimpik. Ve oraya çalışmak için gelen dokuz genç kadın. İsveçli yazar Johanne Lykke Holm’la tanışma metnim Strega. Bu kitap bir hikâye anlatmaktan çok, bir his yayıyor okuyucuya. Genç kadınların gölgelerde kurduğu sessiz ittifak, bastırılmış bir çığlık gibi yankılanıyor satırlarda. Kadınlık, arzu, itaat ve isyan; hepsi ağır perdelerin arkasında birbirine dolanıyor. Bir roman gibi değil de, sisli bir masal gibi okunuyor. Sessiz, yavaş, usulca akıyor. Büyük cümlelerle derin mesajlar vermiyor, tam da bu yüzden etkisi daha sarsıcı. Son sayfayı çevirdiğinizde ne okuduğunuzdan çok, ne hissettiğiniz kalıyor geriye. Büyüleyici ve rahatsız edici.
Strega
2025 34. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2025 18:50
StregaStrega Johanne Lykke HolmJohanne Lykke Holm Johanne Lykee Holm kaleme aldığı Strega adlı kitabı okuyup , bitirdim.Üst kurguda baş karakter ve aynı zamanda anlatıcımız olan 19 yaşındaki Rafaela.Strega’ya çalışmaya gönderilen kendi dahil toplam 9 kadının hikayesi anlatılmakta eserde.Çalışmaya gelen bu dokuz genç kadının her biri 19 yaşında.Strega’da bayram vesilesiyle her sene bir etkinlik düzenlenmekte.Bu etkinlik için de çevredeki dağ köylerinden insanlar , kızların çalıştığı Olimpik Otel’e gelirler ve gecenin sonunda kızlardan biri ortadan kaybolur.Büyüdüğü sahil kasabasından otele çalışmaya gelen Rafa bize etrafı güçlü bir şekilde atmosferik anlattığından kurgu modern gotik hikayesine bürünmekte.Oldukça kısa olan bu kurguda kaybolan Cassie ‘ye ne olduğunu merak ediyorsanız size de okumanızı tavsiye ediyorum. Alıntı;Bir kadının hayatının her an suç mahalline dönüşebileceğini biliyorduk. Sayfa;115 @liverayayinevi
Edebiyat & Roman
2025 57. kitabı
“Bir kadının hayatının her an suç mahalline dönüşebileceğini biliyorduk. Burası bizim suç mahallimizdi.” Evet, burası Strega. Dağların arasında bir köy. Bir vapurun işlediği, kara bir gölü ve felç