Gönderi

Yalnız Penguen…
BU PENGUEN HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ? 1K dan başka sosyal medya platformu kullanmıyorum bu yüzden olayı ve aslını tam olarak bilmiyorum. Sanırım herkesin farklı bir görüşü var. Kitap okuyan, düşünen insanlar olarak sizlerin görüşünü merak ettim:) GÜNCELLEME: Hepinizin görüşü birbirinden değerli fakat bu “penguen” konusunu farklı noktadan irdelemek ve asıl soruya değinmek istiyorum: Sizce gündemde konuşulmaya değer onca sorun varken neden bir anda her şey unutulup bu “nihilist penguen” gündeme oturdu? Bu penguenin ayrıcalığı neydi? #295419777 #295364644
1000Kitap
··1 alıntı·
12 +1'leme
·
30,8bin Gösterim
79 Yorum
Lütfen giriş yapınız.
X te şöyle bir yazıya denk geldim. İnternette dönüp dolaşan bu videoyu biliyorsunuz. Werner Herzog’un kamerasının yakaladığı o "Arızalı" penguen. Binlerce penguen, hayatta kalmak, yemek yemek ve üremek için okyanusa doğru yürürken; O tek başına duruyor. Kafasını çeviriyor. Ve sürüyü reddedip, tam ters istikamete; okyanusa değil, 5000 kilometre boyunca buzdan ve ölümden başka hiçbir şeyin olmadığı DAĞLARA doğru yürümeye başlıyor. Bilim insanları onu yakalayıp koloniye geri bıraktı. Ama o, arkalarını döner dönmez yine rotasını o "Hiçliğe" çevirdi. Neden? Biz aslında bu pengueniz. Bu video neden milyonlarca kez izlendi? Neden içimizi titretti? Çünkü o penguen bize, bastırdığımız o en derin dürtüyü hatırlattı: "Sürüyü reddedip, kendini bilinmeyenin ortasına atma arzusu." Her insanın, gerçekten insanım ben diyenin içinde bilinmeyene dair karşı konulmaz bir dürtü vardır. Sen o perdenin arkasını hep merak edersin. Okyanus, sistemin size sunduğu güvenli alandır. Maaştır, sigortadır, sıcak yataktır. Dağlar ise ölümdür ama aynı zamanda ÖZGÜRLÜKTÜR. Biz de tıpkı o penguen gibi, bu sistemin kodundaki birer "Hata"yız. Doğa bizden sadece hayatta kalmamızı ve genlerimizi aktarmamızı ister. Ama bazılarımızda bir "Bug" oluşur. Yemeği reddederiz, konforu reddederiz ve ufuktaki o dağların ardında ne olduğunu merak ederiz. Araştırırız, okuruz, öğreniriz. Deneyimlemek isteriz. Bilinmeyene yelken açmak, gerekirse bu yolda her şeyi arkamızda bırakmak isteriz. Herkes "Oraya gidersen ölürsün" derken, biz "Burada kalırsam zaten yaşamıyorum ki" deriz. Bilim insanları ona "Yönünü şaşırmış" veya "Deli" dedi. Hayır. O gayet bilinçliydi. O penguen, korkakların ve sürüye uyanların asla anlayamayacağı bir şeye sahipti: KENDİ SONUNU TAYİN ETME İRADESİ. Güvenlik masalının götüne bir havai fişek sokup patlatmış bir penguen. Hepimiz de sempati uyandırdı. İnsanın yapamadığını yapabildiği için. NPC'ler okyanusta balık peşinde koşarken, o dağların sessizliğinde kendi kaderine yürüdü. Belki de o penguen ölmemiştir? Belki de o dağın ardında, sürünün vizyonunun yetmediği başka bir okyanus bulmuştur? Kim bilir... Eğer bugün kalabalığın gittiği yöne gitmek içinizden gelmiyorsa, korkmayın. Siz deli değilsiniz. Siz sadece simülasyonun farkına varmış o yalnız penguensiniz. Bilinmeyene duyulan hasret ve özlem. Yürümeye devam. HIRAETH.
berceste
Gönderi Sahibi
Yazıyı bulup bizimle paylaştığınız için yorumunuza çok çok sağlık…☺️
Bu gidişi biliyorum “yapacağınız işi……” Gidişi bu 😏
Dağ penguene küsmüş penguen sinirlenmiş hesap sormaya gitmiş yolda ayağı çamura batmış kafa üstü düşmüş ölmüş
berceste
Gönderi Sahibi
Özgün bir yorum😄 yorumunuza sağlık:)
Dramatize edersem, sürü hayatta kalmayı, o yaşamayı tercih etti.
berceste
Gönderi Sahibi
Enes Kesinlikle:)
Reklam
İnsanlara algı oluşturulmaya ve insanlığı yalnız hissettirmeye çalışıyorlar. Böylece intihar vb durumlara sürükleyici bir durum.2007 yapımı bir belgesel 19 yıl sonra neden gündemde hiç düşündünüz mü ? :)
berceste
Gönderi Sahibi
Düşündüm. Sizin gibi bende bu belgeselin şimdi neden gündeme geldiğini düşündüm ve biraz araştırdım. Aslında bir anda gündeme gelmemiş. İlk yayınlandığı zamanlarda konuşulmuş, 10 yıl önce tekrar gündeme gelmiş ve şimdi yeniden konuşuluyor ama sanırım ilk kez bu kadar büyük ses getirdi. Belkide söylediğiniz gibi bir amaç vardı. Önceki teşebbüslerde amaçlarına ulaşamadılar.. kim bilebilir, düşündükçe yeni ufuklar açıyoruz zihnimizde.