···Okunma: 27 Ocak 2026 23:59 Nerden ele almaya başlasam bilemiyorum; o kadar çok yönü olan bir kitap ki… Osmanlı’nın son dönemleri, savaştan çıkmış ve yeni kurulan bir Türkiye, Atatürk, Abdülhamit, hatta Hitler’e kadar uzanan anılar… Olaylar İstanbul’dan Berlin’e, Paris’ten Bağdat’a, hatta Amerika’ya kadar pek çok farklı bağlamda geçiyor.
Kitap, Fahrünisa karakteri merkezinde, Şakir Paşa ailesinin yaşadıklarını anlatıyor. Şirin Devrim’in kaleme aldığı bu eser; yazarın kendi yaşadıklarına ve annesinin günlüklerine dayanan, yarı biyografik–yarı otobiyografik bir anlatı sunuyor.
İşin içinde yalnızca tarih yok; magazin diyebileceğimiz çarpıcı olaylar da var. Örneğin oğul Cevat’ın babası Şakir Paşa’yı vurması… Ve bu Cevat’ın, bizim Halikarnas Balıkçısı olarak bildiğimiz isim olması.
Aile içindeki akrabalık bağları öyle yerlere dokunuyor ki, Sunay Akın’ın hikâyelerinin sonunda kurduğu o şaşırtıcı bağlantıları anımsatıyor insana. Dedim ya, nerden anlatsam bilemedim. Osmanlı dönemi aydınları, kadının toplumdaki yeri, annelik kavramı… İçinde yok yok.
Yer yer bağlanma problemleri yaşayan karakterler, otoriter ebeveyn tutumları gibi psikolojik unsurlar da sezdiriliyor.
Alın, okuyun… Üstüne de “Tarih Obası” kanalından kitabın tarihsel önemini kaynakçalı anlatımlarla taçlandırın derim. İyi okumalar :)