·224 syf.····Okunma: 16 Kasım 2025 00:00 Kitaba bayıldım. Sade bir dille gerçekçi bir şekilde çok güzel anlatmış hikayeleri yazar. Şu anda hayatımın bulunduğum noktasında karakterlerin hayatlarındaki detaylar; kaygıları, gayeleri, telaşları…bana dokundu. 65 yaşında emekli olan ve “bu yaştan sonra” ne yapacağını bilemeyen Masao’nun hikayesi dahi insan ömrünün aslında ne kadar uzun olduğunu ve içine bir sürü şey sığdırılabileceğini hatırlattı.
Kitabın detaylarına, yorumlarına bakmadan bir anda dinlemeye başlamıştım, daha ikinci hikayede çok beğenerek hemen satın aldım. Kendi elimle çizmek istedim beni etkileyen satırları. Bu kadar beğenmemde mesleğimi değiştirerek çocuk kitabı çizeri olmaya çalıştığım bir senenin içerisinde okumuş olmam da etkili olmuş olabilir. Herbir hikayede iş konusuna değindiği için yazar, herbir hikayede içinde bulunduğum süreçten ve kendimden bir parça buldum.
Ben, tek bir karakter üzerinden işlenmiş kitap ve filmlerde yan karakterlerin karakterlerine, hayatlarına dair detayları çok merak eder ve onların bakış açısını bilmekten hoşlanırım. Bu yüzden bu kitaptaki bir kütüphane üzerinden bambaşka hayatlara bakıyor, onların hayatlarına şahit oluyor olmak çok hoşuma gitti. Ve o kişilerin farkında olarak ya da onlar hiç farkında olmadan nasıl birbirleriyle yollarının kesiştiğini, nerelerde, hangi şekillerde aynı yerlerden geçip, aynı insanlarla tanıştıklarını görmek çok çok güzeldi.
Sonuncu hikayede, kitabın başında okuduğumuz karakterlerin hayatlarının geldiği noktaya dair bilgi almak, yazarın bu şekilde kitabı toparlaması hoşuma gitti. Kitaba dair tek eleştirim şu; son hikaye, hem kendi içinde toparlanana kadar hemde bütünle bağlanana kadar biraz sıkıcıydı. Ama yine de çok güzel bir noktaya bağlandığı için puan kırmak istemedim.
Yorumunun ardından kitaptan çok sevdiğim birkaç alıntıyı bırakmak istiyorum.
- Görmek ve görülmek aynı şeydir. (syf.202)
- Şimdi anlıyorum. Doğduğum gün, şu anda yaşadığım gün ve gelecekteki birçok yarın. Hiçbir gün, bir diğerinden farklı değerde değildi. (syf.209)
- Bir şeye faydalı olacak mı ya da gerekli bir şey mi? Bu zamana kadar beni engelleyen şey belki de sürekli böyle değerlendirmemdi. Fakat artık kalbimin sesine göre hareket etmenin önemini biliyorum, denemek istediğim bir sürü şey var. (…) Artık her yeni günün kıymetini bilip tadını çıkaracağım. Ve olaylara geniş açıdan bakacağım. (syf.211)
- Aynı kalmaya çalışsanız bile bazı şeyler değişir. Öte yandan değişmeye çalışsanız bile bazı şeyler aynı kalabilir. (syf.119)
- Her şeye dayanabilecek kadar güçlü olabilir ancak üzgün olduğunda hemen ağlayabiliyor. Oysa her yerde hayatta kalabilecek dayanıklı bir bedene ve özel yeteneklere sahip. Güç denilen şey tam olarak ne sahi? (syf.153)