Uzaylımsı Nazi Canavarı
2026 75. kitabı
Bu hikâye rahatlıkla film olabilecek güçte, yüksek tempolu ve katmanlı bir anlatı sunuyor. Aksiyonun merkezinde sadece fiziksel çatışmalar değil, geçmişte yaşanan olayların günümüze nasıl büyük ve tehlikeli sonuçlar doğurduğu fikri var. Bu yönüyle hikâye, klasik bir maceranın ötesine geçip kader, miras ve geçmişin yükü temalarını güçlü şekilde işliyor. Yan karakterlerden Istakoz Johnson’ın hikâyede biraz daha yer almasını ve arka planına dair daha fazla şey görmeyi isterdim. Karakterin varlığı önemli olsa da geçmişine ve kişisel tarafına dair daha fazla detay verilmemesi bir potansiyel kaybı gibi hissettiriyor. Yine de yer aldığı bölümlerde olayların seyrini etkilemesi ve kilit rollerde bulunması, hikâyedeki etkisini güçlü kılıyor. Hikâye boyunca fedakârlıklar, gizem unsurları ve özellikle ikinci ciltte gelişen bazı olayların etkisi bu cilt ile devam ediyor. Hellboy’un doğumundan bu yana yaşanan pek çok olayın günümüzdeki sonuçlarıyla bağlanması, evrenin ne kadar derin ve bağlantılı kurulduğunu gösteriyor. En çarpıcı noktalardan biri ise Hellboy’un sırtını dayadığı askerî üstlerinin aslında ona tam anlamıyla güvenmemesi ve arkasından işler çevirebilme ihtimali. Bu durum okuyucuda hem şok etkisi yaratıyor hem de Hellboy adına güçlü bir empati duygusu oluşturuyor. Onun verdiği onca emeğe rağmen potansiyel bir ihanetle karşı karşıya kalma ihtimali gerçekten üzücü. Bunun yanında hikâyedeki uzay teması ve bunun az da olsa bilimsel bir deney niteliğinde kullanılması da oldukça ilgi çekici. Doğaüstü, mitolojik ve şeytani unsurların arasına bu tarz bir bilimsel yaklaşımın serpiştirilmesi evreni daha da zenginleştiriyor ve hikâyeye farklı bir boyut katıyor. Mignola’nın çizim tarzı ise yine kusursuz. O karanlık, gotik, şeytani ve mitolojik atmosferle o kadar uyumlu ki hikâyenin duygusunu sadece metinle değil, görsel dille de derinleştiriyor. Bu tarzın Hellboy evrenine ne kadar yakıştığı bir kez daha net biçimde görülüyor. Genel olarak hem anlatı derinliği hem karakter kullanımı hem de atmosfer açısından güçlü ve akılda kalan bir hikâye. Biraz daha genişletilse çok daha üst seviyeye çıkabilecek bir potansiyel taşıyor. İyi okumalar
Çizgi Roman
Hellboy-Fatih Kurtçuk 5Mike Mignola · İthaki Yayınları · 200534 okunma