2026 8. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2026 10:21
18 yaşınızda ne yapıyordunuz? Muhtemelen ben lise aşkımı düşünüyor, müzik dinliyor, kısacası bir ergenin yaptığı klişe şeylerle zaman geçiriyordum. Bakın Şule Gürbüz 18 yaşında ne yapmış: Kambur’u yazmış. Harika bir kitap yazarak benim o zamanlarımı hatırlayıp utanmama neden oldu :) Sayfa sayısının inceliğine (92 sayfa) aldanmamanızı öneririm. Sindire sindire veya belli yaşlarda tekrar tekrar okunabilecek derinlikte bir metin. Şule Gürbüz’ün henüz 18 yaşındayken yazdığı bu eser, felsefi derinliğiyle beni öyle şaşırttı ki; tek bir cümlesiyle bile dakikalarca düşünmenize neden olabiliyor. Sayfalarca okusanız oluşmayacak bir etkiyi bir cümlesinde bulabilirsiniz. Hayır kesinlikle abartmıyorum. Kitabın konusu nedir inanın açıklamakta zorlanacağım. Toplumun kabul ettiği “normal”lerin dışında kalan fiziksel bir görüntü üzerinden; (kambur) hayatı, zamanı, varoluşu ve sırtımızda taşıdığımız çoğu zaman fark etmediğimi yükleri anlatıyor heh güzel oldu tam olarak böyle. Ama sıradan bir anlatım değil. Metaforlarla. Öyle güçlü ki, her sayfada ayrı bir tokat yiyorsunuz bazen anlamıyorsunuz sorun sizde değil hiç üzülmeyin ben de çoğu cümleyi anlayamadım ama üzerine düşünmek bile harikaydı. Hayatın tek amacı yaşamak değil, ölüm diyor yazar. Doğru da diyor bence. Okurken sürekli alıntı yapmak istiyorsunuz. En azından bende öyle oldu. Bir sürü alıntı paylaştım. Kısacası Kambur, fiziksel bir durumdan yola çıkıp aslında hepimizin kambur olduğunu anlatan bir kitap. Ben bu kitabı çok sevdim. Metaforlarla örülü anlatımı zaten ilgimi çekiyor ama Kambur kalbimde ayrı bir yer edindi. Şule Gürbüz’ün bu kitabı 18 yaşında yazmış olması ona hayran olmam için yetti. Kesinlikle okunmalı ve yazarın diğer kitaplarını da mutlaka okuyacağım.
KamburŞule Gürbüz · İletişim Yayıncılık · 20198,6bin okunma