Mecit Ömür ÖztürkMutluluğun İnşası
Mecit Ömür Öztürk kitaplarını neden bu kadar seviyorum biliyor musunuz? Çünkü her kitabıyla sanki hayatın içinde kapalı kalmış bir pencereyi aralıyor ve bakış açınızı bir anda genişletiveriyor.Sizi bir düşünceden alıp bambaşka bir ufka daldırıyor;zaten bildiğiniz ama belki de isimlendiremediğiniz o derin hakikatleri gün yüzüne çıkarıyor.
Mutluluğun İnşası’nda mutluluğu dış koşullara emanet etmiyor; onu insanın iç dünyasında, düşüncelerinde ve bakışında yeniden kurulan bir yapı olarak ele alıyor.İnsanın dünyadaki varlığını sadece dış dünyayı şekillendirmekle değil,asıl evimiz olan iç dünyamızı düzenlemekle ilişkilendiriyor.Bizi doğrudan o en önemli soruyla baş başa bırakıyor:Dış dünyayı güzelleştirmek için bu kadar yorulurken,asıl yurdumuz olan iç dünyamızı neden kendi haline bırakıyoruz?
Kitapta altını çizdiğim şu kısım aslında hayat mottomun bir özeti gibi: "İnsanın dünyada iki temel görevi vardır: Biri iç dünyasını düzene sokmak, diğeri tabiatı şekillendirmektir."
Mecit Hoca, insanın bir inşa sanatçısı olduğunu hatırlatıyor. Hayvanlar şartlara uyum sağlar ama insan, yeryüzünün halifesi olarak duygularını bir hammadde gibi işlemek zorundadır.
Bizler içimizi dağınık bırakmadığımızda,zihinsel yorumlama gücünü hayra kullandığımızda,dışarıdaki dünya ne kadar karışık olursa olsun o sırlı gücü hissedebiliyoruz.Virginia Woolf’un o meşhur "Bir hayali öldürmek, bir gerçeği öldürmekten daha zordur" sözüyle, zihnimizdeki o yersiz kuruntuların bizi nasıl yorduğuna dikkat çekiyor.
Benim için bu kitap,her an taze tutmaya çalıştığım o "Vardır bunda bir hayır" teslimiyetinin harika bir teyidi oldu.Çünkü biliyorum ki, ruhumuzu günlük ekmek gibi ulvi duygularla beslediğimiz sürece,hayatın hiçbir çamuru üzerimize yapışmıyor.
Bu kitap neden mutlu olamıyorum? sorusundan çok,
Ben içimde neyi ihmal ediyorum? diye sorduruyor.
Okurken büyük vaatler değil; durup düşünmeye, kendinle yüzleşmeye çağıran sakin bir ses eşlik ediyor sana.
Kendi iç mimarisini önemseyen,kalbinin derinindeki o asil sesi duymak isteyen herkes bu kapıdan geçmeli.