Merhabalar kitapsevenherkes ailesi,
Terapide Yeniden Doğuş: Sina, bir kadının terapi odasında yeniden şekillenen hikâyesinden çok daha fazlasını anlatıyor. Bu kitap, çocuklukta görülmeyen, duyulmayan ve karşılanmayan ihtiyaçların yetişkinlikte nasıl ağır bir yüke dönüştüğünü sakin ama sarsıcı bir dille gözler önüne seriyor.
Sina’nın hikâyesi ilerledikçe okur, yalnızca bireysel bir kırılmayı değil; kuşaklar boyunca aktarılan duygusal ihmali de okumaya başlıyor. Yazar, özellikle anne–baba figürlerini ele alış biçimiyle metnin en çarpıcı katmanlarından birini kuruyor. Bu bölümlerde anlatılanlar yüksek sesle değil, tam tersine sessizce geliyor ama etkisi çok daha derin oluyor. Bazı satırlarda insanın kanı donuyor; çünkü anlatılanlar uç bir kötülükten değil, sıradanlaşmış ihmallerden ve normalleştirilmiş yaralardan oluşuyor.
Anne ve baba figürleri kitapta ne tamamen suçlanan ne de aklanan karakterler olarak yer alıyor. Okur, onların da kendi eksiklikleri, korkuları ve öğrenilmiş davranışlarıyla ebeveyn olduklarını görüyor. Ancak bu durum, Sina’nın çocukluğunda yaşadığı duygusal boşluğu hafifletmiyor. Aksine, sevginin var olup hissedilmediği bir ortamda büyümenin ne denli derin izler bıraktığını daha da görünür kılıyor.
“Terapist Notları” bölümleri ise kitabın omurgasını güçlendiriyor. Bu kısımlar, okuru yalnızca Sina’yı anlamaya değil, kendi çocukluğuna ve bağlanma biçimlerine de bakmaya davet ediyor. Özellikle ağlamayan bebek metaforu, kitabın en sarsıcı anlatılarından biri. Ağlamanın kesilmesinin bir uyum değil, vazgeçiş olduğunu hatırlatıyor. Bu satırlar, insanın içini üşüten bir farkındalık yaratıyor.
Kitap boyunca iyileşme, ani bir dönüşüm olarak sunulmuyor. Yeniden doğuş; küçük fark edişlerle, zor sorularla ve cesaretle yüzleşmelerle ilerliyor. Sina’nın terapi süreci, okura şunu fısıldıyor: Geçmiş değişmez ama onunla kurduğumuz ilişki değişebilir.
Terapide Yeniden Doğuş: Sina, okuru konfor alanında tutmayan ama incitmeden yüzleştiren bir metin. Bitirildiğinde içte sessiz bir yankı bırakan, bazı bölümleriyle uzun süre zihinden çıkmayan bir kitap. Özellikle ebeveynlik, bağlanma ve çocukluk yaraları üzerine düşünen herkes için derin ve kıymetli bir okuma.
Bu kitabın en kıymetli taraflarından biri de yazarın okurla kurduğu etik ve güvenli ilişki. Yazarımız, insan ruhunun en hassas alanlarına girerken sınırı hiç aşmıyor; ne acıyı sömürüyor ne de kolaycı çözümler sunuyor. Terapötik bilgisini edebî bir dille harmanlayarak, okuru hem koruyan hem de dönüştüren bir anlatı kurmayı başarıyor. Bu denge, her metinde rastlanmayan bir ustalık gerektiriyor.
Ve bu kitap, Sina gibilerin aslında hiçbir zaman gerçekten yalnız olmadığını hatırlatıyor. Görülmemiş, duyulmamış, çocukluğunu içinde taşıyarak büyümüş herkes için bir kapı aralıyor. Her zaman uzanabilecek bir el, yaslanılabilecek bir destek ve tutunulabilecek bir umut olduğunu fısıldıyor. İyileşmenin mümkün olduğunu, yardım istemenin bir zayıflık değil, bir cesaret olduğunu sakin ama kararlı bir dille söylüyor.
Terapide Yeniden Doğuş: Sina, okurunu sessizce ama güvenle umut duygusuna yaklaştırıyor.
Bir sonraki kitaba kadar kendinize iyi bakın