2026 2. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2026 09:43
Kitabın yazarının hayatı, yazıldığı dönem gibi unsurlara çok önem veririm. Çünkü bunların hepsi kitabın ortaya çıkarılmasında rol oynar. O yüzden şöyle kısaca bir bakalım yazarımızın hayatına. Gogol'un psikolojik bir rahatsızlığı olduğu ve yaşadığı dönemde tanı ve tedavinin yetersiz olmasından dolayı çok sıkıntı yaşadığını biliyoruz. Bir de yazarımız, kitabı Dante'nin İlahi Komedya'sından (okumadıysanız kesinlikle okuyun) esinlenerek üç cilt olarak tasarlamıştır. İlk cildi sansür komitesinden büyük eleştiriler almış, ikinci cildinde ağır bir bunalım döneminden geçen Gogol kitabı yakmıştır. Birkaç kez yeniden yazdığı bu bölümler de sonradan yayımlanmıştır. Üçüncü cildi ise hiç yazılamamıştır. Buna rağmen bütünlüklü bir eser olarak çok okunmuş ve çok sevilmiştir. Şimdi biraz kitaptan bahsedebiliriz. "... bırakalım da şu zavallı erdemli insan bir rahat soluk alsın artık. Çünkü olur olmaz herkesin ağzında bir erdemli insandır gidiyor. Çünkü adeta bir beygire döndürüldü erdemli insan: Üzerine binip, kıçına sopayı basmayan yazar kalmadı. Çünkü erdemli insanın anasından emdiği süt bur­nundan getirildi ve onda artık ne erdemin e'si, ne de kemik üzerine gerilmiş bir deriden başka bir beden kaldı. Çünkü erdemli insana hep ikiyüzlü davranıldı. Çünkü erdemli insa­na hiç saygı duyulmadı. Yeter artık! Sıra alçakları arabaya koşmada! Öyleyse biz de bizim alçağımızı koşalım arabaya!" der, Gogol. Gogol'un söylediği gibi baş kahramanımız Çiçikov'un erdemle pek işi yoktur. Kahramanlık, güzellik ya da ihtişamıyla da ön plana çıkmaz. Onun özelliği usta bir yalancı olması, ter dökmeden zengin olma hevesi ve bu uğurda yaptıklarıdır. Gogol, onun üzerinden öyle güzel bir Rusya, düzen ve insan eleştirisi yapar ki hayran kalmamak elde değildir. Oyunun Ankara DT'de sahneleneceğini görünce hemen kitabı alıp okudum, sonra da oyunu izledim. İkisi de benim için çok güzeldi, çokça tavsiyemdir.
Ölü CanlarNikolay Gogol · İş Bankası Kültür Yayınları · 202429,4bin okunma