Körlük... Çekti aldı beni içine
2026 3. kitabı
Annemin önerisiyle başladığım kitabımın bugün sonuna gelmiş bulunuyorum. Şu an aşırı karmaşık hissediyorum uzun zamandır bu kitaptaki karakterlerle yaşıyordum. Kitap hakkımda en önce dikkatimi çeken şeylerden bir tanesi kitaptaki karakterlerin isimlerini bilmiyor oluşumuzdu. İnsanlar körler ama biz onları onların dış görünüşlerine göre biliyoruz (doktorun ve ilk körün karısını hariç tutuyorum) . İsimsiz kahramanlarımızın en dikkat çekeni tabiki doktorun karısı oluyor. Kitap boyu kadının ne kadar anaç ne kadar iyi niyetli olduğunu görebiliyoruz kadın benliğini unutmuş gerçeklik duygusunu yitirmiş gerçek dünyadan kopmuş insanlar arasında insanlığını benliğini koruyarak varolabiliyor. Cesaretini korumayı başarıyor. Evet iki dünya arasında kalmış avantajlı mı dezavantajlı mı acaba diye sık sık sorguluyoruz bunu kadında yer yer sorguluyor zaten ama bana sorarsanız o kadar dezavantajın arasında bile avantajlı olarak kalabilmeyi başarıyor. Bence kadının kör olmamasında ki ana etkenlerden bir taneside bu. Böyle zor durumda bile cesaretli davranıp sorumluluk bilincini kaybetmeden davranabilmesi kocasının yanında cesurca bulunabilmesi. Diğer kör olanlara baktığımızda hastalığın adını ilk duydukları andan itibaren kendilerini bu illete teslim etmişlerdi çoktan. Ayrıca kitapta bu körlüğün nasıl bir hastalık olduğunu -hastalık denirse tabi - açıklamadılar. Bizim hayal gücümüze bırakmış olabilir yazar ama sonrasında tüm şehir kör olduktan sonra pat diye görmeye başlamaları da hikayeye eklenince ben kafamda bağdaştırma yapamadım. Yani en başta benim gözümde bulaşıcı bir hastalıktı evet kitapta da böyleydi ama neden bulaşıyordu nasıl yayılıyordu nasıl tüm şehri ele geçirdi en önemlisi başlama sebebi neydi bunları öğrenemedik ipucu verecek olan herhangi bir söylemde ne yazıkki yoktu. Sonrasında da pat diye görmeye başlamaları. Kafam da bunu nasıl anlamlı hale getirebilirm acaba. Bu detayları geçersek ben genel olarak kitabi begendim özellikle o kör olmalaına rağmen kötülükte sınır tanımayan insanların var oluşu belki bir daha oradan çıkamama ihtimalleri olmasına rağmen hala para ziynet eşyası derdinde olmaları insanların nefislerini okşayan arzulardan hiçbir koşulda vazgeçemeyeceklerini göstermiş oldu. Elbette ki tüm insanlar böyle değil kendilerini nefislerini kontrol edebilen bulundukları durumun farkında olan insanlarda yok değil. Ama bu durumda doktoru örnek vermeden geçemeyeceğim. Kitabın başından beri gözümüzde aklı başında durumun farkında biri olarak bize kendini tanıtan doktor ayrıca eşi yanında olup kendini istediği zaman tatmin edebilecek doktor başka arayışlara çıkabildi. Aslında burdan da durum ilerledikçe zaman geçtikçe en aklı başında gördüğümüz kişi bile doğrularını değiştirebilir doğru yanlış anlayışı şaşabilir. İnsanların ölümünün dahi önemsenmedigi devletin yanı başındaki insanları öylece hiçliğe bırakması asıl kör kim diye sorgulatmadan da bırakmıyor
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022131,9bin okunma