···Okunma: 26 Ocak 2026 21:48 Brontë kardeşlerin en küçüğü Anne Brontë’nin bu romanı 19. Yy İngiltere’sinde geçiyor. Anne gençken mürebbiye olarak çalışmış ve o dönem kadınların iş hayatında yaşadığı zorlukları yakından gözlemlemiştir. Bir nevi yazar yaşadığı deneyimlerden yola çıkarak kendi hayatını anlatmış diyebiliriz. Kitapta ailesine destek olmak için mürebbiye olmaya karar veren genç Agnes Grey’in yaşadıklarını okuyoruz. Çalıştığı evlerdeki çocukların davranışları, ailelerin tutumları o dönem toplumdaki sınıf ayrımını ve mürebbiyelerin toplumdaki konumunu gözler önüne seriyor. Kitabın dili gayet sade ve anlaşılırdı. Yazarın verdiği mesajlar da gayet güzeldi. Gerçekten de çocuk yetiştirmede anne ve babanın rolü çok büyük. Eğitim ailede başlar okulda devam eder. Aileden alınmayan terbiye ve ahlak sonrasında alınmıyor. Çocukların şımarıklıkları ve ilgisiz kibirli ebeveynleri beni çok sinir etti. Bu konuda Agnes çok sabırlı bir karakterdi. Klasik ve dönem romanları sevenlere öneririm.