2026 9. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2026 19:49
Kitap Künyesi Kitap Adı: Denizler Altında 20.000 Fersah Yazar: Jules Verne Tür: Bilimkurgu – Macera – Fantastik İlk Yayınlanma: 1870 Sayfa Sayısı: ~404 (baskıya göre değişebilir) Orijinal Adı: Vingt mille lieues sous les mers ⸻ İnceleme Denizler Altında 20.000 Fersah, ilk bakışta fantastik ve macera türünde bir eser olarak algılanabilir; ancak okudukça bunun çok daha fazlası olduğunu fark ediyorsunuz. Oldukça akıcı bir dili var ve bölümler ilerledikçe merak duygusu hiç azalmıyor. Zaten bu etki, eserin sinema uyarlamalarında da birebir hissediliyor. Kitapta beni en çok etkileyen noktalardan biri, Jules Verne’in bilgiyi okura sunuş biçimi oldu. Kurgu içinde, karakterlerin diyalogları aracılığıyla denizler, deniz canlıları ve bilimsel konular hakkında son derece öğretici bilgiler veriliyor. Üstelik bunu yaparken okuru sıkmadan, ders verir gibi hissettirmeden başarıyor. Bilgi, hikâyenin doğal bir parçası hâline geliyor. “Deniz her şeydir; yeryüzünün yedi onda birini kaplar.” Jules Verne’in hayal gücü ise eseri özel kılan en önemli unsur. Denizaltıların henüz icat edilmediği bir dönemde böyle bir araç tasarlaması, denizlerin altındaki yaşamı ayrıntılı biçimde hayal etmesi gerçekten hayranlık uyandırıcı. Nautilus ve Kaptan Nemo karakteri, yalnızca bir macera unsuru değil; insan, bilim ve doğa arasındaki ilişkiye dair derin düşünceler de barındırıyor. “Denizden başka bir özgürlük tanımıyorum.” Deniz altındaki canlılar, keşfedilen farklı dünyalar ve bilinmeyene duyulan merak, eserin her sayfasında hissediliyor. Jules Verne, bilimkurgunun temellerini atan yazarlardan biri olarak, hem çağının çok ilerisinde bir vizyon sunuyor hem de bugün okunduğunda bile etkisini kaybetmeyen bir anlatı ortaya koyuyor. Genel olarak bakıldığında Denizler Altında 20.000 Fersah, yalnızca bir macera romanı değil; hayal gücünün, bilimin ve anlatı ustalığının birleştiği çok güçlü bir eser. Akıcı, öğretici ve sürükleyici yapısıyla her yaştan okura rahatlıkla önerilebilecek klasiklerden biri. Mini Değerlendirme (10 Üzerinden) Akıcılık: 9/10 Hayal Gücü: 10/10 Bilgilendiricilik: 9/10 Kurgusal Derinlik: 8/10 Zamansızlık: 9/10 Genel Puan: 8 / 10
Denizler Altında 20000 FersahJules Verne · Ötüken Neşriyat · 202216,3bin okunma