·264 syf.····Okunma: 30 Ocak 2026 21:42 Kitap, Şebnem’in bir dergiye verdiği çıplak pozların yarattığı infialle başlar. Ancak asıl mesele Şebnem’in bedeni değil; o bedene bakan erkeklerin ve toplumun kirli zihnidir. Şebnem, toplumun o çok güvendiği "ahlak" duvarına bir taş atar. İnsanlar onu yargılarken aslında kendi bastırılmış arzuları, pişmanlıkları ve yetersizlikleriyle yüzleşirler. Biz sınanmadığımız konular hakkında fazlaca yorum yaparken; karakterler Şebnem'i suçlayarak kendi günahlarını temize çekmeye çalışır.
Kitap bir tren yolculuğunda geçiyor. Bu yolculuk fiziksel bir gidişten ziyade ruhsal harekettir. Ersin, Bünyamin ve Selda; Şebnem’in o kapak fotoğrafıyla aslında kendi hayatlarının kapaklarını açarlar. Yol boyunca dökülen sırlar, Şebnem’in çıplaklığından ziyade Bünyamin, Selda ve Ersin'in ruhsal çıplaklığını ortaya çıkarır.
Şebnem’in kararı bir intikam değil, belki de bir vazgeçişti. Toplum onu zaten bir nesne olarak görüyorsa, o da bu nesneleşmeyi en uç noktaya taşıyarak toplumun suratına çarpıyor.
Selda, kadınlık gururu ile sınıfsal hırsları arasında sıkışmış bir karakterdi. Şebnem’in cüretkarlığı, Selda’nın kendi hapishanesindeki korkaklığını yüzüne vuruyordu.
Ersin, geçmişin yükünü taşıyan, vicdanı ile statüsü arasında ezilen bir karakterdi. Bünyamin için ise Şebnem hem arzu hem nefret nesnesiydi.
Hepsi bir yerlerden yaralıydı ama yaralarını sarmak yerine kolay olanı seçtiler ve Şebnem’in açtığı o kapaktan içeri bakıp kendi zehirlerini akıttılar. Aslında hissettikleri suçluluk Şebnem'in hiç konuşmadan kazandığı gizli bir zaferdi.
Kapak Kızı, aslında bir güzellik trajedisidir. Toplumun güzel olanı tüketme, kirletme ve sonra da kirli ilan edip dışlama döngüsünü anlatıyor. Ayfer Tunç bize şunu sorar: Gerçekten utanç verici olan, o fotoğraftaki çıplaklık mı, yoksa o fotoğrafa bakarken kurulan hayallerdeki çirkinlik mi?
Roman, başkalarının hayatı hakkında yorum yapma hakkını kendinde bulurken iki kez düşün ve sınanmadığın şeylerle ilgili yorum yapma diyor. Çünkü Ayfer Tunç’un dediği gibi; her yargı, yargılayanın itirafıdır.