2026 15. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2026 23:44
BOBOK (Hikâye / Satirik Fantastik Metin) Fyodor Mihayloviç Dostoyevski 1821–1881 yılları arasında yaşamış olan Rus yazar Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’nin düşünce ve duygu dünyasına dönük okumalarımıza onun belki de en ilginç öyküsü BOBOK ile devam ediyoruz. BOBOK anlamsız bir kelime. Ölülerin dil yeteneğini kaybettiğinde kullandıkları dilden kalan kelime kalıntısı gibi de düşünülebilir. BOBOK, görünürde absürd bir fantezi gibidir. Altta ise ahlaki çürümeye ve ölümden sonra bile bitmeyen yozlaşmaya, maskesinin düştüğü haline dönük sert bir eleştiridir. Konu ——— Anlatıcı bir adam, bir cenaze sonrası mezarlıkta dolaşırken ölülerin konuşmalarını duyar. Ölüler, bedenleri çürürken bir süre daha bilinçlerini korumaktadır. Bu kısa “ara zaman”da, hayattayken sakladıkları tüm maskeleri atar; utanmadan, ahlâk kaygısı olmadan, çıplak benlikleriyle konuşmaya başlarlar. Konuşulanlar; rüşvetler, rezillikler, ahlâksızlıklar, ikiyüzlülükler, utanmaz itiraflardır. Konuşmaların arasına karışan tek kelime “Bobok.”tur. (Çürümenin, anlamsızlığın, artık dilin bile çözüldüğü bir hâlin sesi/sayıklaması.) Asıl soru: ————— İnsan, ahlâkı gerçekten içselleştirmiş midir, yoksa yalnızca toplumdan utandığı için mi düzgündür? Cevap çok serttir: ————————— Utanç kalktığında, insan çürümeye devam eder. Hikaye insanı, maskesiz hâliyle mezara sokar. İnsan, denetlenmediği anda ahlâklı değil; yalnızca dürüstçe çürüktür. Güzel bir hikaye.
BobokFyodor Dostoyevski · Kessinger Publishing · 2004522 okunma