Nabizade Nazım'ın tek romanı olan Zehra 1985 yılında yazılmıştır. Yazarın ölümünden sonra arkadaşı Mahmut Sadık tarafından Servet-i Fünun dergisinde yayınlatmıştır.
Ana karekterimiz olan Suphi'nin patronun evinin penceresinden Zehra'yı görüp ilk görüşte hoşlanmasıyla hikaye başlıyor. Zehra, çocukluğundan beri kıskanç ve vahşi kişiliği olan bir kızdı. Kitap boyunca neden böyle bir kişiliği olduğu bahsedilmez. Babası Şevket, kızının bu davranışlarından 'ruhen hastalıklı' diye bahsederken kızını düzeltecek bir beyefendi bulma arayışına girer. Türk toplumunda hangi cinsiyet olduğu farketmeksizin kişinin sorunlarını evlilik yoluyla düzeltilmeye çalışıldığında nasıl sonuçlanabileceğini göstermesi bakımından önemli bu kitap bence.
Suphi, Zehra'nın biçare halini sürekli düşünüyor ve kendine dert ediyordu. Hayallere dalıp sürekli onu düşlüyordu. İlgili davranışları Zehra'nın ilgisini çektiğinde artık herşey kaçınılmazdı. Zehra, ismini bilmediği bu delikanlıya sahip olmak istiyordu. Şevket, kızının mizacını değiştirir, huyu suyu değişir umuduyla Suphi'yle evlenmesini izin verdi.
Suphi ve Zehra, güzel bir evlilikleri vardı. Fakat, bir gün Zehra'nın yanlış anlaşılma yüzünden bastırılan kötü huy açığa çıktı. Her ne kadar Zehra, kocasına olan aşkına ve güveninin tam olduğunu söylesede o yanlış anlaşılma yüzünden bir şüpheye düşmüştü. Acaba beni aldatıyor mudiye düşünüyor eve geliş saatlerini takip ediyor. Eve geliş saatlerinde ya da gelemediğinde hastalanması ve bu durumu Suphi'ye hiçbir şekilde anlatmamsı beni sinir etti. Suphi eve geldiğinde karısının sinir krizlerine anlam veremiyor ve bunu hiçbir zaman öğrenmiyor, bilmiyor. Evlilikleri boyunca bence ikilinin büyük bir iletişim sorunu vardı. Oturup konuşsalar herşey hallolacak.
Zehra'nın durumu Münire Hanım'ın köşke gencecik bir hizmetçi kızı getirmesiyle daha da büyüdü. Sırrıcemal, gencecik güzel bir kız. Kendi halinde, iyi huylu biri. Böyle biri tabi ki Suphi'nin ilgisimi çeker. İkinci Behlül vakası diyebiliriz. Ah keşke Suphi, Sırrıcemallede yetinseydi. Delirdim, okurken. Delirdim. Böyle antipatik bir karekter olamaz. Bunun zirvesi gelir mi, gelmez. Zehra, bunun altında kalır mı size? Asla. Ve Asla. Bir insan nasıl intikam alır ve intikam yolunda neleri göze alır Zehra'dan öğreniyoruz.