2026 8. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2026 23:52
Mumlar Sonuna Kadar Yanar Sándor Márai (1900 - 1989) Macar Yazar. Son zamanlarda okuduğum kitaplar konusunda şanslıyım. Etkileyici, akılda kalıcı güzel hikayeler hepsi. Bazen yazarlar kitabın sonunu ve olanı biteni yoruma açık bırakırlar. Söyleyeceğini söyler gerisi sende der okuruna. "Mumlar Sonuna Kadar Yanar" da benim için böyle bir eser oldu. Henrik 75 yaşında, birlikte yaşadığı dadısı Nini ise 91 yaşında. Uzun zaman önce de eşi Krisztina'yı kaybetmiş. 40 yıl sonra dostu Konrad'ın akşam yemeğinde onlarla birlikte olacağını öğrenen Henrik bir yüzleşmeye hazırlanmaktadır. Hesaplaşma zamanı geldiğinde her ne kadar Konrad'ın soruları cevapsız bırakması aklımıza "sükut ikrardan gelir" sözünü getirse de bu suskunluk, suçlamaları kabul etmekten miydi değil miydi bilmiyoruz. İki dostun karşılaşmaları ve konuşmaları boyunca yanan mum metaforu da bana göre tükenen zamanı temsil ediyordu. Henrik onca yıl cevabını bilmediği soruları sormak için ne kadar da uzun süre beklemiş. Gençlik yıllarında kurdukları dostluk, Konrad'ın aniden ortadan kaybolmasıyla sekteye uğruyor ve iki yaşlı adamın buluşması Henrik açısından düğümü çözeceğine bence daha da bilinmez hale getiriyor. Ama biz okurlar ilk başlarda hiç bilmediğimiz, tanık olmadığımiz olaylara, ikisi arasındaki diyalog sayesinde her şey olup bittikten sonra şahit oluyoruz. Dostluğun ve susmanın kitabıydı biraz da "Mumlar Sonuna Kadar Yanar" Genç Henrik ve genç Konrad arasında kardeşten öte bir dostluk vardı. Ama aristokrat bir aileye sahip olan Henrik babasının ilk uyarısını belki de dikkate almalıydı. İki genç arasında sınıfsal bir farklılık da vardı. Konrad'ın kaçışında, gelişen olaylar sonunda bunun da etkisi olmuştu mutlaka. Kitabın sonuna geldiğimde Henrik'in, hayatının uzun bir döneminde ağır bir bilinmezle yaşadığına tanık oluyoruz. Son söz olarak, akılda kalıcı, büyüleyici bir eserdi. 120 sayfa ama dopdolu
Mumlar Sonuna Kadar YanarSándor Márai · Yapı Kredi Yayınları · 20246,6bin okunma