Yazarın Anısına
2026 13. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2026 00:52
Yazarın Wikipedi'den hayatını ve edebi yönünü okudum. Kısa öykü dalında eserler vermiş ve eserleri 25 dile çevrilmiş. Hele, 19 yaşında yazar olmak için doğduğu Yeni Zelenda'dan İngiltere'ye göç etmesi, yazarın kararlı biri olduğunu gösteriyor. Yazar, 1888 doğumlu, 1917 yılında vereme yakalandığını öğreniyor, 1923 yılında da , daha 35 yaşında ölüyor. Ölümü -niçin bilmiyorum- beni etkiledi, daha geçenlerde üç sıkı dost olan M.Tayyip Uslu, Rüştü Onur ve Kemal Usluer'in , ikişer yıl arayla, genç yaşlarında veremden öldüğünü okuduğumda çok üzülmüştüm, ardından Katherina'nin de genç yaşta veremden ölmesi, beni üzdü açıkçası. 1919 kitabı, yazarın günlüğünün kitaplaştırılmış hâli. 2020 yılında Türkçe 'ye çevrilip basılmış, çeviri biraz tatmin etmedi , bir şeyler eksik gibi geldi bana. Ama kitap, İngiltere'de ne zaman basılmış, bununla ilgili bir bilgiye rastlamadım. Yazarın resimlerine bakıldığında bir mutsuzluk göze çarpıyor, 1919 anıları, hasta zamanında kaleme alınmış, kitapta karamsar ifadelerin olması normal, ama önceki resimlerinde de karamsar bir yüz ifadesi göze çarpıyor. Gelelim kitabın içeriğine, birbirinden kopuk, bağlamı olmayan, bazen kimden bahsettiği anlaşılmayan notlar. Çocukları, eşi, kendisi, doktoru, bazen bir yemek, hava durumu; yani o anda kendisi için ne önemli ise, not ettiği duygusal durumları. Bazı yorumcular, kitabın sıkıcı olduğunu dile getirmişler, katılıyorum, ama bu yazarın kitap yazmak amacıyla kaleme aldığı bir öykü değil, kendi anıları. Bunu, bir fotoğrafçının, yakaladığı anlık durumları fotoğraflayıp, bir zarfa koyması gibi düşünebiliriz, kendisi için önemli olan şeyleri not etmiş. Yine, kitabı okurken, ölü birinin sandığını karıştırıyor, gibi de düşünebiliriz. Sandıkta ıvır zıvır şeylerle birlikte, dikkate değer eşyalar, gerdanlık ve inciler de karşımıza çıkar ya, işte yazarın bu günlüğünde sıkıcı anekdotlar olduğu kadar, çok kıymetli cümleler de var, ben etkilendim. Özellikle Çehov'dan alıntılar çok kıymetli idi. Yine, ilk sayfadaki anekdotun 19 Mayıs 1919 tarihli olması ve yazarın 1923 yılında ölmesi, ilginç. Ölüme mahkum veremli bir yazarın gözünden bakmamızı sağlayan bir kitap okudum, okuyanların da yazarın anısına kitabı içselleştirerek okumalarını tavsiye ederim.
1919Katherine Mansfield · Can Yayınları · 2021391 okunma