19 Ocak 2021
Can Yayınları

2024 1. kitabı
Okunma: 15 Mart 2024 00:10
Bu incelemede modernist edebiyatın önde gelen temsilcilerinden Katherine Mansfield'ın 1919 isimli anı-günce türündeki eseri hakkında deneyim ve görüşlerimi ele alıyorum. Öncelikle yazar ile başlamak istiyorum: Katherine doğum adıyla Kathleen, 1888 yılında Yeni Zelanda'da İngiliz kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş. Genç yaşında edebiyata ilgi duymaya başlamış ve yazar olabilme idealiyle İngiltere'ye taşınmış. Londra'da öğrenim gördükten sonra Avrupa'nın birçok noktasına seyahatlerde bulunmuş. Bu seyahatler edebi kişiliğini ve edebiyat kariyerini şekillendirmesinde etkili olmuş. Mansfield, aynı zamanda hayatı boyunca sağlık sorunlarıyla mücadele etmiş. Verem teşhisi konulmasıyla birlikte başlayan bu süreç, hayatının sonuna kadar kendisini bırakmamış. Nitekim 1923'te henüz otuz beş yaşında genç bir kadın olarak bu hastalık yüzünden vefat etmiş. Dünya edebiyatı açısından, özellikle yirminci yüzyılın önemli kısa hikaye yazarlarından ve modernist edebiyatın önemli temsilcilerinden biri olarak kabul görmüş: İncelikli anlatımı, karakter analizlerinde kullandığı ölçü ve derin insan iç dünyasını yansıtmadaki kabiliyeti ile öne çıkmış. Bilhassa hikayelerinde sıklıkla kullandığı modernist teknikler, iç monologlar ve sembolizm gibi unsurlar yazarın edebiyatındaki kimliğini yansıtan ve öne çıkaran detaylar olarak kullanılmış. Ayrıca o günün şartları da göz önünde bulundurulunca, mevcut düzende kendisine yer açmaya çalışan ve mücadele eden kadınlar açısından da son derece önemli rol model olarak görülmüş. Genç, kadın bir yazar olarak öne çıkmış, eserlerinde kadınların iç dünyasını ele almış, sosyal normlarla, toplumsal beklentilerle olan çatışmalarına ve bireysel özgürlük arayışlarına sıklıkla değinmiştir. Kısaca edebiyat dünyasındaki yerini öncü kadın kalemlerden
2022 74. kitabı
Okuduğum en sıkıcı kitap olabilir üstelik 54 sayfa. Hiçbir şey anlamadım. Günlük tarzında yazılmış gibi ama kim yazmış belli değil. Kitap kimin ağzından anlatılıyor belli değil. Karakterler belirsiz. Tamamiyle bir belirsizlikler abidesi. Çok sıkıldım. 54 sayfa asla geçmek bilmedi. Vakit kaybıydı.
2021 49. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2021 09:49
Katherine Mansfield’in 1919’da yazmaya başladığı bu günlükte, günlükten daha çok bir alıntı defteri, yazmaya hazırlanma amaçlı yazı çalışmaları ve aklına gelen rastgele düşünceler içeriyor. Bir miktar sıkıldım ki okuyucuya vereceği de çok bir şey yok gibiydi. Hoş alıntılar olsada beğenemedim Mansfield için iyi bir başlangıç olmadı fakat başka öykülerini de okumayı düşünüyorum
2021 89. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2021 23:30
Can Yayınları Lacivert Klasikler serisinden bir eser.Yazarın, 1919 yılında yazmış olduğu günlük sayılabilecek bir kitap. İçerisinde şiirlerde bulunmakta. 56 sayfalık hemen okunabilecek bir eser. Herkese keyifli okumalar dilerim. Şadan Karadeniz’ e değerli çevirisi için teşekkürler.
2021 25. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2021 18:13
Can yayınlarının lacivert klasiklerinden olan bir kitaptı.Hiç sıkılmadan okudum.Kitaptaki yazanlar karakterin gün be gün ne yasadigini anlatiyor.Aralarda şiirlerde vardı beğendim ama o siir kısımlarında biraz sıkıldım açıkçası
2022 39. kitabı
Katherine Mansfield'in can yayınları lacivert Klasikler serisinden bir kitabı. Mansfield veremden ölmeden önce, ölümüne yaklaştığını bilerek, 1919 yılı boyunca tuttuğu günlüğü okuyoruz bu kitapta. Haliyle epey karamsar temalar içeriyor. Kitap bir günlük olduğu için bir öykü kitabından beklenen kurgu, karakterler, mekan gibi şeyleri beklemiyorsunuz tabii. Sadece hasta bir kadının yaşamına tanık oluyorsunuz. Günlük çok kişisel, çok özel bir yazım türü. Bu yüzden herkesin keyif alması da beklenemez bence. Benim de bu kitabı okurken sıkıldığım noktalar oldu ama bütüne baktığımızda keyifli ve duygusal bir kitap. Birkaç yerde şiir de eklenmiş. Ben şiirden pek anlamam ve okumam da ama bu şekilde başka bir yazım türünün içine yedirildiğinde hoşuma gidiyor. Bu kitapta da sevdiğim bir ayrıntı oldu. Daha önce de dediğim gibi teması genel olarak epey karamsar. Mansfield'in böyle bir özelliği var bence. Hep bir melankolik yazmış. Biraz içiniz sıkılabilir, bunalabilirsiniz okurken. Bir olay olmadığı için de sanki yazarın rastgele düşüncelerini okuyor gibisiniz. -normalde çok haz etmem bu tarzdan.- tarzınıza göre çok güzel ya da çok kötü bir kitap olabilir yani sizin için.
2024 85. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2024 03:07
Anne Frank'ın Hatıra DefteriAnne Frank'ın Hatıra Defteri 'ine tema olarak ve anlatım olarak çok benzeyen bir kitaptı. Katherine MansfieldKatherine Mansfield İngiltere'de bir Yahudi'nin gözünden I. Dünya Savaşı'nı anlatırken, Anne FrankAnne Frank Almanya'da bir Yahudi'nin gözünden II. Dünya Savaşı'nı anlatıyor. Tevafuk olacak ama bugün Varsayalımismail • İTCVarsayalımismail • İTC kardeşime "Bir kitabı beğenmem için artık beni arşa taşıması gerekiyor. Duygularımı binde bir bir kitap coşturur o kitaba bağlanırım. Bir sonraki kitaba kadar bırakmam." demiştim. Tam da öyle bir kitap arıyorken tam karşıma bu çıktı. Burun kemiklerimi sızlattığına yemin edebilirim. Kitabın en sevdiğim yeri de Mustafa Kemal Paşa ve Türk'lere yaptığı övgüler oldu. Bu da bunlardan bir tanesi #245201088 Hatta bir yerinde kendisi İngiltere'de yaşamasına rağmen İngiltere'den nefret ettiğini, Savaş'ı Osmanlı ve müttefiklerinin kazanması için dua ettiğini hatta Karadeniz'i küçük bir tekneyle aşıp Mustafa Kemal Paşa'ya yardıma gelmek istediğini anlatıyordu. Elin gavurunun Mustafa Kemal'i bu kadar güzel bir şekilde anlayıp anlatmasına karşılık bizim ülkemizde hâlâ daha soysuzlar, nankörler şu adama sallıyor ya! Hayret! Başka da bir şey demiyorum.
Tarihi Roman
2022 7. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2022 00:27
Katherine Mansfield,veremden ölen bir yazar. Bu eserde 1919 yılında yazdığı günlükleri okuyoruz. Ölümünü bekleyen bir kadın...Belki de bu yüzden oldukça karamsar duygular taşıyan günlükler çıkıyor karşımıza. Hacim olarak küçük bir kitap olsa da içerisinde insanın çeşitli duygularını çok net bir biçimde yansıtan bölümler var:yalnızlık,ölüm korkusu,boşvermişlik... Şadan Karadeniz gibi yetkin bir çevirmen tarafından çevrilmiş olması da eseri ayrıca değerli kılıyor.
2021 6. kitabı
Eveet, geldik günün ikinci kitabına:) Lacivert klasikler serisi kısa olunca çerez gibi hemen bitiyor. Çerez dediğime bakmayın, içi dolu güzel lezzetli çerezcikler bunlar :) Öncelikle kitap baş karakterimizin kısa kısa mektuplarından oluşuyor ya da günlük diyebilirim. Başta okurken anlamlı bulmadığım için zorlandım fakat yazarımız içinden geldiği gibi yazınca çok hoşuma gitti. Çok güzel alıntılar yapılmış bir nevi 1000kitap gibi kullanmış yazarımız bu eseri. Bu alıntılar benim de düşündüğüm ama ifade edemediğim alıntılardı. Okumanızı öneririm güzel bir seri olmuş :)
2022 47. kitabı
Merhabalar , 1919 kitabını bitirdim… Kitap günlük gibi yazılmış… ve yayınlayan kişinin de yorumları eklenmiş… Verem hastalığı sırasında yazılmış iki ülke arasında geçen düşlerin hastalık psikolojisinin anlatıldığı bir eser. Dipnotları , anıları , şiirleri, kısa kısa değindiği sözler , karmaşık olan bir kitap … Ben beğendim akıcı bir kitaptı. Çok aşırı wouwww denilmez ama okunur… puanım : 7/10
1000k

Katherine MansfieldYazar · 22 kitap
Katherine Mansfield, 1888'de Yeni Zelanda'nın Wellington kentinde doğdu. Yazar olmak amacıyla 19 yaşında Yeni Zelanda'dan ayrılarak İngiltere'ye yerleşti. İlk düş kırıklıklarını, karamsar öykülerinin yer aldığı In a German Pension (1911, Bir Alman Pansiyonunda) adlı kitabında dile getirdi. Yeni Zelanda'daki aile anılarıyla çok güzel çağrışımlar içeren bir dizi öyküyü Prelude (Başlangıç) adıyla 1918'de yayınladı. Bunları ve öteki öykülerini bir araya getiren Bliss (1920, Mutluluk) ününü pekiştirdi. 1922'de yayınlanan The Garden Party (Garden Parti) adlı kitabıyla yeteneğinin doruğuna ulaştı. Yaşamının son beş yılında veremle mücadele ettikten sonra 1923'te Fransa'nın Fontainebleau kentinde öldü. Son öyküleri ölümünden sonra The Dove's Nest (1923, Kumru Yuvası) ve Something Childish (1924, Çocukça Bir Şey) başlıklı kitaplarda toplandı.Şiirsel öğelerle süslü farklı bir düzyazı üslubu geliştiren Mansfield, psikolojik çatışmalar üzerinde odaklanan, incelikle işlenmiş öyküleriyle kısa öykünün bir edebiyat türü olarak gelişmesine önemli katkıda bulundu.