2026 3. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2026 15:08
Bir eseri yazarından bağımsız mı değerlendirmeliyiz? Yazar, kendi görüşlerini kurgusuna yansıtmaktan çekinmemişken bu mümkün mü? Kitabın içeriğine dair konuşmayı isterdim ancak yalnızca genel hatlarıyla sevdiğimi, sonunu yeterli bulmadığımı söyleyip odağımı kurgudan ziyade yazara ve onun sembolizmine vereceğim. Alex Michaelides, Barış Harekâtından 3 yıl sonra 1977 yılında Kıbrıs'da doğmuş. 18 yaşına kadar adada yaşayıp sonra annesinin memleketi İngiltere'ye yerleşmiş. Edebiyat okuduktan sonra 3 yıl psikoterapi eğitimi almış. Ana karakteri psikoterapist olan Sessiz Hasta kendisinin ilk kitabı. Yazarın kitabın tanıtım sürecinde verdiği neredeyse birbirinin kopyası röportajlardan bir soru-cevap örneği bırakıyorum: Soru: Çocukken karanlıktan korkar mıydın? Hayırsa, başka neyden korkardın? Yazar: Karanlıktan korkmuyordum, muhtemelen daha somut korkularım olduğu için. 1974’teki Türk işgalinden sonra Kıbrıs’ta büyüdüm. İkinci bir işgal söylentileri her zaman ortalıkta dolaşıyordu. Bu da insanın tam anlamıyla rahatlamasını zorlaştırıyordu. Eğer başka bir işgal olursa köpeklerimize ne olacağını düşünürdüm; evimiz ve eşyalarımız da cabası. Bazen bu ortamda büyümenin beni gerilim romanları yazmaya yöneltip yöneltmediğini merak ediyorum. Gerçekten de her zaman korku içindeydim. Nereden ele alalım bunu? Öncelikle Sessiz Hasta korku kitabı olmadığı gibi karanlıktan korkan bir karakter de barındırmıyor. Bu soru yalnızca cevaba zemin hazırlamak için bir kılıf. Michaelides hakkındaki neredeyse tüm haberlerde Türkler yüzünden nasıl korku içinde büyüdüğünden bahsediliyor. Bu kitap kitaplığıma iki buçuk yıl önce eklenmiş. O zamandan beri de hakkında bir tartışma çıktığını görmedim. Okumaya başladığımda sadece soy isminden sebep Yunan olduğunu biliyordum. Türk bir karaktere yer verdiğini görünce de kendi coğrafyasından karakterler yerleştirmiş demek diye naif bir yorum yaptım. Ama okudukça beni daha çok rahatsız etmeye başladı. Bu yüzden en sonunda bu yazar kimdir necidir baktım. Zaten nefretini kıyıda köşede alttan alta ima etmemiş. Açık açık Elif karakterini saf bir nefretle kaleme almış. Empati yapılmaması için tüm çirkinlik ve kötülükleri onda resmetmiş. Yayınevlerimizin pek çoğunun isminin Yunan mitolojisinden olduğu aşırı hümanist iklimimize karşın Michaelides'in bu açık nefreti ve bu nefretin edebiyatta başarılı bir pazarlama unsuru olması trajik bir ironi. Birkaç entry dışında yazar ülkemizde kayda değer bir tepki bile görmemiş. Not: Bunlar dışında kurguya dair bir şey söyleyecek olursam o da dahil olan yan karakterler Alicia'yı anlamamıza yardımcı olsalar da hikayelerinin sonunda kurguya bağlanmadı. Sanki yazar daha büyük bir şey yazmak istemiş, olmamış ve bize bu sonu vermiş gibi ya da basitçe okuyucuyu şaşırtmak için oraya buraya rastgele şüpheler atmış.
Sessiz HastaAlex Michaelides · Domingo Yayınevi · 202312,9bin okunma
Yazar hakkındaki bilgiler için teşekkür ederim. Bu kitap çok methedildiği için okumayı düşünüyordum. İyiki almamışım. Okumamaya karar verdim