Hep düşünüyorum aslında; hiç kimseyi annesinden ve babasından başka kimse karşılıksız sevmez veya çıkarsız sevmez. Çıkarsız derken akla negatif düşünceler gelmesin. Çok sevdiğimiz hatta aşık olduğumuz kişiye karşı bile bı çıkar içinde oluruz aslında. Hissettiğimiz sevginin karşılığını almak isteriz.
Kitapta da Filiz karakteri anne ve babasına karşı çıkıp yanlış bir evlilik yapmış ve sonunda mutsuz ve yalnız kalmıştır. Evet ailesi yanındadır ama aslında kendi içinde yalnızdır. Pişmandır. Zaten en başından belliydi bu yolun sonunun boyke olacağı da Filiz genç ve henüz bilinçli düşünmediği için aşkın veya sevginin rüzgarına kapıldı ve bu rüzgar onu sürükledi. Filiz için geçmiş hiçbir zaman değişmeyecek ama ne olursa olsun hayat devam ediyor. Ve yeniden ayağa kalkabilmeli.
Bir insan bir hatayı bir kez yapar. Aynı hata defalarca tekrar ederse bu hata değil tercih olur. Filiz de hatasının farkında olarak bilinçli bir şekilde umut ederek yeniden hayatına devam etmeli. Psikolojik destek tabi ki de almalı... Ancak aynı hatayı bir daha yapmamalı.
Biz genç kızlara düşen bir görev daha var; Filiz'in hikayesinden ders alıp aynı hatayı yapmamak. Zira herkes tüm hataları yapacak kadar uzun yaşayamaz. İnsan, diğerlerinin hikayesinden de ders almalı.
FilizMetin Akkuş