Puan vermedi·480 syf.····Okunma: 02 Şubat 2026 00:13 Kitabı büyük bir merakla okudum. Sosyal medyanın yalan dünyasını cesurca yansıtan, çok yerinde analizler yapan bir kurgu olmuş. Anlatılanlar gerçeğe fazlasıyla yakın. Janelle Brown, kitabını yazarken keşfettiği "bookstagram" dünyasından esinlendiğini (iyi anlamda) teşekkür bölümünde özellikle paylaşmış.
Kıymetli Küçük Şeyler, biri hayatta kalmak için dolandırıcılık yapan Nina, diğeri ise ayrıcalıklar içinde büyümüş ama görünür olma ihtiyacıyla yaşayan Vanessa üzerinden sınıf farklarını, kimlik arayışını ve modern dünyanın ikiyüzlülüğünü sorguluyor. İlginç olan şu ki, dolandırıcılık sadece Nina’nın yaptığı bir şey değil; sosyal medyada satılan “kusursuz hayatlar” da ondan aşağı kalır yanı olmayan bir kurgu. Ne kadar farkındayız, orası muamma. Çünkü her şeyin bir gösterişten ibaret olduğunu, hatta bunun üzerinden para kazanıldığını bilsek bile fenomenlerin hayatına özenmekten kendimizi alamıyoruz. Kamera kapandığında da hayatlarının, paylaştıkları reels ve postlardaki gibi akmaya devam ettiğine inanıyoruz. Kitap ise bunun hiç böyle olmadığını son derece net anlatıyor ve bu masalı gayet güzel bozuyor.
Romanın en güçlü yanlarından biri, mekânın anlatıya dahil edilişi. Hem Tahoe Gölü’nün hem de Stonehaven malikânesinin soğuk atmosferi karakterlerin iç dünyalarındaki donukluk, korku, gerilimle birebir örtüşüyor. Bu gerilim ve donukluk okuyucuya da geçiyor. Ayrıca malikâne,sınıfsal farkların, sırların, travmaların, hesaplaşmaların sembolü hâline geliyor.
Ben kitabı severek okudum. Sonunu tahmin ettim ama şaşırdığım yerler de oldu. İki kadının yaptığı şey onaylanacak gibi değil ama o noktaya gelsem ben de aynısını yapardım.
Zaten herkesin rol yaptığı bir dünyada, finalde kimin kimi kandırdığı, kimin neyi hak ettiği biraz göreceli. Ama bu romanda tam olması gerektiği gibi oldu. Bu yüzden bana göre sonu gayet yerinde ve tatmin ediciydi. Parıltının ardındaki boşluğu ve ahlâki çürümenin yarattığı alanları cesurca gösteren, akılda kalan bir roman oldu.