2025 39. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2025 22:02
Ahmet Haşim bu eserinde okuru olayların değil, duyuların ve düşüncelerin yolculuğuna çıkarır. Bize Göre, Haşim’in sanat, edebiyat, dil, Batılılaşma, aydın tavrı ve gündelik hayat üzerine yazdığı denemelerden oluşur. Keskin ama zarif üslubuyla kalabalığın “doğru” saydıklarına mesafeli durur; çoğu zaman ironik, kimi zaman melankolik bir bakış sunar. Bir Seyahatin Notları ise Haşim’in Paris seyahati sırasında tuttuğu izlenimlerden oluşur. Ancak bu metin bir gezi rehberi değildir; şehirlerin sokaklarından çok yazarın iç dünyasını, karşılaştırmalarını ve Doğu–Batı arasındaki düşünsel farkları anlatır. Trenler, oteller, vitrinler ve insanlar; Haşim’in estetik süzgecinden geçerek adeta birer edebî imgeye dönüşür. Bu kitapta Haşim, “herkes gibi düşünmemeyi” bir kusur değil, bir entelektüel sorumluluk olarak görür. Dili yer yer ağır ama daima şiirseldir. Okuru acele etmeyen, satır aralarında dolaşmayı sevenler için özel bir metin. “Bize göre” olanın aslında ne kadar göreli olduğunu hatırlatan, zamanını aşan bir deneme klasiği. #reklamdeğil Bize Göre ve Bir Seyahatin Notları
1000k
Bize Göre ve Bir Seyahatin NotlarıAhmet Haşim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20241,809 okunma