2026 1. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2026 00:00
Her şey, yazarın bir metroda karşılaştığı yaşlı bir adamın, İsyan'ın hikayesini dinlemesiyle başlıyor. Sadece bu başlangıç bile insanı hemen içine çekmiyor mu? Düşünsene, tarihin tozlu sayfalarından fırlamış bir karakterle bir metro istasyonunda karşılaşıyorsun... Kitap bizi İsyan'ın peşine takıp Osmanlı'nın son demlerinden alıyor, Beyrut'un o cıvıl cıvıl ama bir o kadar da karmaşık sokaklarından geçirip İkinci Dünya Savaşı'nın ortasındaki Paris'e bırakıveriyor. Bütün bu tarihi olaylar, İsyan'ın hayatına, aşklarına, kayıplarına bir fon müziği gibi eşlik ediyor. Bir insanın hayatının, büyük savaşlar ve yıkılan imparatorluklar arasında nasıl savrulabileceğini o kadar güzel anlatıyor ki... Ve tabii ki aşk... İsyan'ın Paris'te direniş saflarındayken tanıştığı Yahudi Clara'ya olan aşkı, romanın kalbi diyebilirim. O zor zamanlarda, herkesin birbirini "öteki" olarak gördüğü bir dünyada filizlenen o saf ve tutkulu aşkları... İnsanın içini hem ısıtıyor hem de bir yandan acıtıyor. Farklı kimliklerin, dinlerin aslında ne kadar anlamsız olduğunu, sevginin her şeyin üstesinden gelebileceğini (ya da gelemediğini mi demeliydim?) onların hikayesinde görüyorsun. Ama bu kitabın beni asıl vuran, en çok düşündüren kısmı kimlik meselesi oldu. Hani şu hep sorduğumuz "Ben kimim? Nereye aitim?" sorusu var ya, kitap baştan sona bunu sorgulatıyor. Başkahramanımız İsyan, saray soyundan geliyor, annesi Ermeni, kendisi Müslüman ama hayatının aşkı bir Yahudi... Tam bir "Doğu'nun Limanları" insanı yani. Her limandan bir parçası var ama hiçbir limana tam olarak demir atamıyor. Maalouf, İsyan üzerinden bize "İnsanın vatanı doğduğu yer midir, doyduğu yer midir, yoksa sevdiği insanın olduğu yer mi?" sorusunu sorduruyor ve cevabı da bize bırakıyor. Kısacası, eğer şöyle hem tarihi hem de insana dair derin bir hikaye okumak istersen, "Doğu'nun Limanları"na bir şans ver derim. İçinde kaybolacağın, karakterlerle birlikte sevinip birlikte üzüleceğin, bittiğinde de "Vay be, ne hikayeydi ama..." diyeceğin bir kitap. Okurken kendini o limanlardan birinde, İsyan ile sohbet ederken bulursan hiç şaşırma. Umarım sen de benim kadar keyif alırsın
Doğu'nun LimanlarıAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202640,2bin okunma