···Okunma: 29 Ocak 2026 16:15 Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç, Hüseyin Rahmi Gürpınar’dan okuduğum ilk kitap. Okumaya başlarken bir aşk hikâyesi okuyacağımı düşünmüştüm. Oysa kitap, yüzeyde bir izdivaç anlatısı sunsa da derinlerinde bambaşka bir gerçek yatıyor: 1910’lu yıllarda yaşayan kadınların, bugün bile hâlâ mücadele ettiğimiz özgürlük arayışı.
Hüseyin Rahmi, dönemin kadınlarının yaşadığı çelişkileri ve baskıları cesurca ortaya koyuyor. Kadın kahramanın şu sözleri bunun en açık örneklerinden biri:
“Benim ilim irfanla ilgilenmemi istemiyorsanız neden okutup da ufkumu açtınız?”
Yine yazdığı mektuplardan birinde şu soruyu soruyor:
“Umumi sağlıktan söz edildiğini belki işitmişsinizdir; lakin memleketimizde kadın sağlığına dair söz olduğunu hiç duydunuz mu?”
Kadınlara düşmanlık besleyen erkek kahramana yönelttiği şu soru ise kitabın en beni etkileyen noktalarından biri:
“Kadına şeriatın koyduğu cezaları aşmak derecesinde birçok emirlerde bulunuyorsunuz. Biçare her dediğinizi kabul ediyor, her sözünüze eyvallah diyor. Şu şekilde yetiştirdiğiniz kadını şimdi ne hakla beğenmiyorsunuz?”
İşte yalnızca bu cümle bile, bu kitabı başucu kitabı yapmaya yeter. Altını çizdiğim, tekrar tekrar dönüp okuduğum o kadar çok cümle var ki, hepsini buraya yazmak mümkün değil.
Hayır, bu kitap bir aşk kitabı değil. Bu kitap, Hüseyin Rahmi’nin 1910’lu yıllarda kaleme aldığı, o dönemin kadınlarından yükselen güçlü bir çağrı gibi.