Kilit'ten sonra Anahtar
2026 6. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2026 00:00
​Serinin ilk kitabı Kilit'e 9 puan vermiş, o yüksek tempolu fetih coşkusunu ve Malazgirt ruhunu çok sevmiştim. Anahtar'a geçerken beklentim; Melikşah, Nizamü'l-Mülk ve tarihin en gizemli figürlerinden Hasan Sabbah üçgeninde geçen o derin siyasi satrancı okumaktı. Ancak kitap beni şaşırttı ve merceğini başka bir yere çevirdi. ​Eser, Sultan Alparslan’ın şahadetiyle kapılarını açıp, Süleyman Şah’ın ölümüyle son buluyor. Yani beklediğim gibi Büyük Selçuklu sarayının entrikalarını merkeze almaktan ziyade; Anadolu Selçuklu Devleti'nin kuruluş sancılarını, o "uç beyliği"nden devlete geçiş sürecini işliyor. Melikşah ve Nizamü'l-Mülk var mı? Var. Ama ana yemek değil, daha çok olayların arka planındaki belirleyici güçler olarak duruyorlar. ​Eleştirime gelecek olursak; Kilit'e kıyasla bu kitap biraz daha "sönük" kaldı diyebilirim. Kilit'teki o su gibi akan üslup, burada yerini zaman zaman durağanlığa bırakmış. Devletleşme sürecinin ağırlığı, kitabın temposuna da yansımış ve akıcılık bir miktar kaybolmuş. ​Yine de Sepetçioğlu'nun tarihi, kurgunun içinde eritme ustalığına diyecek yok. "Kılıçla alınan toprağın, kalemle ve töreyle vatana dönüşmesi"ni okumak keyifliydi. ​Kilit kadar sarsıcı olmasa da, seriyi tamamlamak ve Anadolu'nun kilidinin nasıl açıldığını görmek isteyenler için kıymetli bir eser.
Tarih
AnahtarM. Necati Sepetçioğlu · İrfan Yayınevi · 1997884 okunma