2026 1. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2026 18:46
Mücahit Gültekin’in Algı Yönetimi ve Manipülasyon adlı eseri, modern çağın görünmez savaş alanına cesur bir giriş niteliğinde. Silahların değil, kelimelerin; tankların değil, imgelerin hüküm sürdüğü bir dünyada zihnimizin nasıl yönlendirildiğini sade ama çarpıcı bir dille ortaya koyuyor. Algının, gerçeğin önüne nasıl geçtiğini ve bireyin farkında olmadan nasıl yönlendirildiğini okuru sürekli tetikte tutan bir anlatımla ele alıyor. Kitap, algı kavramını yalnızca medya ya da siyasetle sınırlandırmıyor; gündelik hayattan inanca, kültürden kimlik inşasına kadar geniş bir perspektiften değerlendiriyor. Gültekin, manipülasyonun basit bir “kandırma” eyleminden çok daha derin, çoğu zaman rızaya dayalı ve fark edilmeden işleyen bir süreç olduğunu örnekler üzerinden gösteriyor. İlerleyen sayfalarda “Ben bunu kendim seçmiştim” sandığımız birçok düşüncenin aslında nasıl inşa edildiğini sorgulamaya başlıyorsunuz. Eserin en güçlü yönlerinden biri, teorik bilgiyi soyut bırakmaması; güncel olaylar, tarihsel örnekler ve toplumsal refleksler üzerinden ilerleyerek anlatımını somutlaştırmasıdır. Bununla birlikte, kitabın yaklaşımı yer yer bilimsel çerçevenin dışına taşarak düşünsel ve inanç temelli bir hatta kayıyor. Bir bilim kitabından beklentisi; kavramların ağırlıklı olarak psikoloji, sosyoloji ve iletişim bilimi ekseninde ele alınması olan okurlar için, metinde beklenenden daha yoğun biçimde dini referanslara ve Kur’an’dan alıntılara yer verilmesi dikkat çekici... Bu durum anlatılanların değerini ya da etkisini doğrudan zayıflatmasa da, kitabın tonunu zaman zaman akademik bir incelemeden ziyade yorumlayıcı bir düşünce metnine yaklaştırmış. Kimi okurlar için bu yaklaşım metne bütüncül bir derinlik kazandırırken, daha seküler ve disiplinlerarası bir perspektif bekleyenler açısından beklentiyle metin arasında bir mesafe oluşmasına neden olabilir. Sonuç olarak Algı Yönetimi ve Manipülasyon, yalnızca “nasıl kandırılıyoruz?” sorusuna değil, “neden kandırılmaya bu kadar açık hale geldik?” sorusuna da cevap arayan; rahatsız eden, düşündüren ve zihinsel konforu bozan bir kitap. Zihninizin kapılarını kimin çaldığını fark etmek istiyorsanız, bu kitap bir uyarı metni gibi işlev görüyor: okuru sarsıyor, sorgulatıyor ve en önemlisi uyandırıyor.
Algı Yönetimi ve ManipülasyonMücahit Gültekin · Pınar Yayınları · 20162,011 okunma